1263
Ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος, μετά της συνοδείας του, στην τελετή έναρξης της Διεθνούς Εκθεσης China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη | INTIMEnews

Μητσοτάκης στο CGTN: «Η Ελλάδα είναι open for business» – τι είπε με τους επικεφαλής Αlibaba, ZTE και ICBC

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 14:29
Ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος, μετά της συνοδείας του, στην τελετή έναρξης της Διεθνούς Εκθεσης China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στο CGTN: «Η Ελλάδα είναι open for business» – τι είπε με τους επικεφαλής Αlibaba, ZTE και ICBC

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 14:29

Για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας στον εμπορικό, τουριστικό, αγροδιατροφικό και πολιτιστικό τομέα, μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επενδύσεις, φέρνοντας ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτή της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, για να τονίσει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι πλέον «open for business».

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα ως εμπορικός κόμβος και τουριστικός προορισμός λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φυσικής ομορφιάς της», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και ενδεικτικά ανέφερε ότι τα πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα από την Ασία προς την Ευρώπη εξοικονομούν επτά έως δέκα ημέρες εάν επιλέξουν ως προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, που συνιστά φυσική πύλη εισόδου για αγαθά, αντί να πλεύσουν προς βορειοευρωπαϊκά λιμάνια μέσω των Στενών του Γιβραλτάρ.

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις, ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει, ενώ για μία ακόμη φορά επανέλαβε πως ο απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό, σημείωσε πως η κυβέρνησή του ενέκρινε εντός δύο μηνών νέο κύκλο επενδύσεων που θα αναβαθμίσει σημαντικά το λιμάνι.

«Η Ελλάδα είναι “open for business”, προσελκύουμε κινεζικές, ευρωπαϊκές, αμερικανικές, ιαπωνικές επενδύσεις, όμως θέλω να σημειώσω πως οι Κινέζοι επένδυσαν στο λιμάνι του Πειραιά όταν πολύ λίγες άλλες χώρες εξέταζαν απευθείας επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα. Επομένως, είναι project που θα προχωρήσει. Πρόκειται για δέσμευση που έχουμε αναλάβει και ειλικρινά πιστεύω πως είναι win-win έργο για όλους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει στο έπακρο τις κινήσεις για άνοιγμα της μεγάλης κινεζικής αγοράς σε αγαθά, δεδομένου ότι επιδιώκει την τόνωση της ανάπτυξης με όχημα τις εξαγωγές.

Αντίστοιχα, όπως είπε, η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει το αποτύπωμά της στην αγορά των αγροδιατροφικών προϊόντων, όπου διαθέτει -μεταξύ άλλων- υψηλής ποιότητας κρασιά, τυροκομικά προϊόντα και ελαιόλαδο, ειδικά τη στιγμή που η πολυάριθμη κινεζική μεσαία τάξη έρχεται σε επαφή με νέα γαστρονομικά ερεθίσματα. «Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε την παρουσία μας αισθητή στην Κίνα»,  δήλωσε, εκτιμώντας πως τα ελληνικά προϊόντα θα επωφεληθούν από την ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΕΕ για την προστασία γεωγραφικών προσδιορισμών, κατοχυρώνοντας τη μοναδικότητα ποιοτικών αγαθών, όπως η φέτα.

Ξενάγηση Σι Τζινπίνγκ στο ελληνικό περίπτερο της China International Import Expo 2019

Αμέσως μετά την τελετή έναρξης της Διεθνούς Εκθεσης China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξενάγησε στο ελληνικό περίπτερο τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίγνκ και τον υπουργό Εξωτερικών Γουάγνκ Γι, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Το παρών έδωσαν επίσης, ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας Αντριου Χόλμες και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο.

Στο αγροδιατροφικό περίπτερο της έκθεσης, όπου εκτίθενται και ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με έλληνα παραγωγό ελαιολάδου, ο οποίος εξάγει τα προϊόντα του -ελαιόλαδο και ελιές- στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς 25% που επιβλήθηκαν για χιλιάδες προϊόντα στην Ευρώπη.

«Σας ευχαριστούμε που στηρίξατε τα ελληνικά προϊόντα», είπε ο παραγωγός στον Πρωθυπουργό.

Οπως επεσήμαιναν κυβερνητικές πηγές, η εξαίρεση του ελαιολάδου από τους δασμούς ήταν το αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας και της προσωπικής παρέμβασης του πρωθυπουργού στον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στο μέτωπο του τουρισμού, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος του είναι η προσέλκυση 500.000 επισκεπτών από την Κίνα έως το 2021, σημειώνοντας πως η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στη διαδρομή από την Κίνα προς την Ευρώπη και μπορεί να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία χάρη στην πλούσια ιστορία της.

«Εάν είσαι Κινέζος και έλθεις στην Ευρώπη, πρέπει να έρθεις στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηρισιτικά και για μία ακόμη φορά έκανε αναφορά στην «πολιτιστική σύνδεση» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκης δεν έλειψε η αναφορά στη  δεύτερη απευθείας πτήση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας (Σαγκάη – Αθήνα). Στο σημείο αυτό εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να δει ακόμα περισσότερες απευθείας συνδέσεις και μεγαλύτερη προβολή ελληνικών υπηρεσιών σε μεγάλες ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες.

«Μπορούμε να έχουμε κινεζικές κινηματογραφικές εταιρείες να γυρίζουν και να παράγουν ταινίες και σειρές στην Ελλάδα, αυτό θα βοηθήσει το ευρύτερο κινεζικό κοινό να κατανοήσει τι σημαίνει Ελλάδα», συμπλήρωσε για τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χώρων.

Το δίκτυο  CGTN, όπου παραχώρησε τη συνέντευξη ο Πρωθυπουργός (φωτογραφία πάνω),  αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου ραδιοτηλεοπτικού ομίλου της Κίνας, China Media Group. Εκπέμπει σε 170 χώρες και περιοχές παγκοσμίως με έξι κανάλια και σε διάφορες γλώσσες. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αριθμούν 150 εκατομμύρια ακόλουθους παγκοσμίως.

Οι επαφές Μητσοτάκη κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Κίνα

Στη Σαγκάη, σήμερα, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα αναλύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alibaba Ντάνιελ Γιονγκ Ζανγκ (Daniel Yong Zhang) με τον οποίο συζήτησε για  την προβολή της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, η οποία έχει 700 εκατομμύρια πελάτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο CEO της Αlibaba ανέφερε ότι το ρεκόρ πωλήσεων μιας ημέρας έφτασε σε αξία τα 30 δισ. δολάρια, με διακίνηση 1 δισεκατομμυρίου δεμάτων, και στον διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό, ζήτησε να ειναι εφικτή η πώληση ελληνικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε  από την πλευρά του την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της πλατφόρμας, η οποία προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», είπε στον κ. Ζανγκ ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) Chen Siqing, η οποία αναμένεται σύντομα να ανοίξει υποκατάστημα στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές σημειώναν ότι η ICBC ήδη συμμετέχει σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη και, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, εξετάζει τις δυνατότητες να διεύρυνσης της συμμετοχής της σε επενδυτικά project.

H σειρά επαφών του κ. Μητσοτάκη στη Σαγκάη έκλεισε με τον πρόεδρο της μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, Λι Ζιτσουε (Li Zixue). Ο επικεφαλής της ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, είπε στον Πρωθυπουργό ότι εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αθήνα αφού πρώτα είδε και τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στη Σαγκάη.

Νέα επίσκεψη τον Απρίλιο

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν του στο Hellas House το οποίο έχει δημιουργήσει ο επιχειρηματίας Παύλος Κοντομίχαλος.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Κίνα και την καλή οργάνωση που υπήρξε, τόνισε ότι η Ελλάδα θα γίνει το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια.

Οπως είπε, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες τόσο για τους κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όσο και για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Κίνα.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε την αυριανή υπογραφή Συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα για την προστασία των γεωγραφικών περιοχών, γεγονός που θα ευνοήσει πολλά ελληνικά προϊόντα, όπως π.χ. τη φέτα και το ελαιόλαδο.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του, και αποχαιρετώντας την Ελληνική κοινότητα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Κίνα τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17 +1» που αφορά στη συνεργασία της Κίνας με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...