437
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Τομ ΜακΚένζι του δικτύου Bloomberg | Bloomgerg/WebTV

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Παραμένουμε η κυρίαρχη δύναμη – Υπερβολή τα περί στροφής στην Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 09:53
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Τομ ΜακΚένζι του δικτύου Bloomberg
|Bloomgerg/WebTV

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Παραμένουμε η κυρίαρχη δύναμη – Υπερβολή τα περί στροφής στην Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 09:53

«Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα»: αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει, το πρωί της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg, στο πρώτο διεθνές μέσο ενημέρωσης όπου μίλησε μετά τις ευρωεκλογές και τη συρρίκνωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος στο 28,31%.

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με 28%. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα», είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για εκλογική κόπωση και έθεσε έναν ορίζοντα μεταρρυθμιστικού έργου ως το 2027.

«Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν έναν χρόνο μετά τις διπλές εθνικές εκλογές, υπήρχε σημαντική εκλογική κούραση», αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απέδωσε την κρίση των πολιτών και στην ακρίβεια.

«Υπήρχαν και ζητήματα που προκάλεσαν δυσφορία, όπως το κόστος ζωής, ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μας εξέλεξαν για να εφαρμόσουμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τώρα έχουμε τρία χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και θα κριθούμε ξανά για την απόδοσή μας το 2027», τόνισε.

Ο ίδιος μίλησε και συνολικά για τις ευρωεκλογές.

«Σε άλλες χώρες βίωσαν σημαντικές απώλειες. Αυτό το αποφύγαμε και είμαστε ακόμη η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών. Η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων παραμένει η κυρίαρχη», παρατήρησε και σημείωσε πως «υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τη στροφή προς τα Ακροδεξιά. Τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβουν αυτές τις τρεις ομάδες. Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ. Υπάρχει το momentum για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη», είπε.

Οσον αφορά στην επόμενη μέρα στην Ευρωβουλή ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η υποψήφιά μας, είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη και πιστεύω ότι θα έχει σημαντική, αν όχι ομόφωνη, υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα καταφέρει να διατηρήσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

»Ξανά, ο συνασπισμός θα πρέπει να είναι οι τρεις πολιτικές ομάδες που επικράτησαν στο Κέντρο, στην Κεντροδεξιά, και στην Κεντροαριστερά.

»Αν υπάρχουν κόμματα που θέλουν να υποστηρίξουν υποψηφιότητα μπορούν να το κάνουν. Αλλά δεν θα υπάρξει επίσημη διαπραγμάτευση με άλλες πολιτικές οικογένειες στα δεξιά του ΕΛΚ.

»Δεν συζητάμε επιχειρησιακές επιλογές αναφορικά με την υποστήριξη στην Ουκρανία δημοσίως.

»Αυτό που έχω πει είναι ότι δεν θα κάνουμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο την αμυντική μας ικανότητα. Είμαστε υποστηρικτές της Ουκρανίας. Όταν μιλάμε για αποστολή μαχητικών, αυτό είναι ένα άλλο επίπεδο.

»Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να λαμβάνουν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Είμαι πολύ χαρούμενος για την απόδοση του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε κάνει καλή χρήση των χρημάτων για μεταρρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, στην δημόσια Υγεία. Ήταν ένα πετυχημένο μέτρο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...