360
Ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον αντιπρόεδρο του think tank | INTIMEnews

Μητσοτάκης στο Atlantic Council: Γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αρκεί μια ματιά στον χάρτη!

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 18:59
Ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον αντιπρόεδρο του think tank
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στο Atlantic Council: Γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αρκεί μια ματιά στον χάρτη!

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 18:59

Λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον αντιπρόεδρο του think tank, Atlantic Council, για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, τα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις με τον ΕastMed και τον στόχο της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα.

«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική, αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και για μία ακόμη φορά  επανέλαβε πως «δεν υπάρχει νομική βάση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό», τόνισε.

Ομοίως για τα ελληνοτουρκικά επανέλαβε πως «έχουμε τις διαφορές μας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις και πολιτικό διάλογο».

Οπως εξήγησε, «βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)», ενώ έκανε και πάλι αναφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη: «είπα πως αν η Τουρκία συμφωνεί γι αυτό μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο». 

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ξανά στον στόχο της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων, εκτιμώντας ότι «σύντομα θα έχουμε νέα».

Αναφερόμενος συνολικά στις σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ, θέλησε να υπογραμμίσει πως η χώρα μας είναι «ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων».

Συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson

Live | Συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. #StrongerWithAllies

Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Dinsdag 7 januari 2020

Τη δεκαετία του ’70, είπε, «ήμασταν μία αντι-αμερικανική χώρα, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει» και στο σημείο αυτό εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για στροφή 180 μοιρών αναφορικά με τη στάση που κρατούσε έναντι των ΗΠΑ.

Στην τοποθέτησή του για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει πως «είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας σε δύσκολες στιγμές». Ηταν, πρόσθεσε, μία απόφαση που ελήφθη σε «δύσκολες συνθήκες και την υποστηρίζουμε. Υπάρχουν ανησυχίες για αύξηση της έντασης και πρέπει να γίνουν ενέργειες για να μειωθεί η ένταση. Εχουμε δεσμούς με τον αραβικό κόσμο αλλά δεν ξεχνάμε τους συμμάχους μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...