952
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου της Enel Green Power | INTIMEnews

Μητσοτάκης στο αιολικό πάρκο Καφηρέα: «Ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη»

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 14:58
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου της Enel Green Power
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στο αιολικό πάρκο Καφηρέα: «Ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη»

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 14:58

Ως ένα ακόμα δείγμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (μετά τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος εδώ) χαρακτήρισε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη μεγάλη επένδυση της Enel Green Power στον Καφηρέα, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Το σύμπλεγμα των επτά  αιολικών πάρκων στον Καφηρέα Ευβοίας είναι το μεγαλύτερο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τροφοδοτεί το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας με συνολική ισχύ 154,1 MW μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων του αιολικού πάρκου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, «όχι μόνο στην πράσινη, αλλά και στη γαλάζια ανάπτυξη με την αξιοποίηση και των θαλασσών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Το νέο αιολικό πάρκο», τόνισε ο Πρωθυπουργός,  «είναι μία ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη».

«Η Ελλάδα αλλάζει με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές», είπε, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα δείγμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που στηρίζει τις γόνιμες δυνάμεις τόσο των επενδυτών όσο και των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις αυτές, τρεις μήνες μετά τις εκλογές και πριν συμπληρωθούν 100 ημέρες από την ορκομωσία της κυβέρνησης, μόνο τυχαίες δεν είναι, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως  το αιολικό πάρκο είναι συμβατό με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης: την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των εισαγωγών ρεύματος.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε εξάλλου την εισαγωγή νέου χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το τέλος του χρόνου, και ως τότε τροποποιήσεις του ισχύοντος προκειμένου να αντιμετωπισθούν αγκυλώσεις.

«Δεν πρόκειται  να γυρίσουμε την “πλάτη” στο αύριο που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διεμήνυσε και δεσμεύθηκε για απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, επισημαίνοντας ότι το αιολικό του Καφηρέα ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια.

«Δεν μπορεί οι επενδυτές να είναι ήρωες που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πουν τη γνώμη τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας. Αποτελεί δέσμευσή μου ότι αυτό θα αλλάξει», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι το 3% των ετήσιων εσόδων από την επένδυση, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία για έργα υποδομής, και ενώ ήδη οι μισοί από τους 1200 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν σε αυτό προέρχονταν από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στην επόμενη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθούν επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ισχύος 461 μεγαβάτ, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ για μία ακόμη φορά διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας ότι η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει με ειδικό σχέδιο από τη ΔΕΗ, προκειμένου οι περιοχές να γίνουν πόλοι προσέλκυσης επενδύσεων, πρότυπα απεξάρτησης από τον λιγνίτη και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Επιπρόσθετα, το 2020 θα ολοκληρωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το εθνικό σχέδιο ηλεκτροκίνησης που θα οργανώνει την αγορά των οχημάτων και τη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης, με μεγάλο μέρος του στόλου των αστικών λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης να είναι ηλεκτροκίνητα.

Στη συνέχεια τη ομιλίας του ο Πρωθυπουργός θέλησε να σημειώσει πως η πράσινη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εγκαταστάσεις αλλά και τον μικρό οικιακό παραγωγό.

«Η πράσινη ανάπτυξη του 2025-2030 θα είναι μια υπόθεση που θα μας αφορά όλους», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κατά την τελετή των εγκαινίων όπου το παρών έδωσε επίσης ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κ.α.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το σύμπλεγμα των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα που εγκαινιάστηκε σήμερα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα με συνολική ισχύ 154,1 MW. Περιλαμβάνει επτά αιολικά πάρκα με 67 ανεμογεννήτριες και θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 480 GW ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 315.000 τόνους το χρόνο.

Η επένδυση έφθασε στα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από τα αιολικά πάρκα, τη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω εναέριου, υπόγειου και υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV καθώς και δύο νέων υποσταθμών υψηλής τάσης 150 kV στην Εύβοια.

Η ενέργεια θα εγχύεται στο εθνικό δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Παλλήνη.

Με τον Καφηρέα, η εγκατεστημένη ισχύς της Enel στην Ελλάδα θα φθάσει τα 460 MW, εκ των οποίων περίπου 354 MW από αιολική ενέργεια, 90 MW από ηλιακή και 20 MW από υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η Enel Green Power, εταιρεία του ομίλου Enel, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεθνώς, με παρουσία στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία και διαχειριζόμενη ισχύ άνω των 43 GW από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια.

 Antonio Cammisecra: Σημαντικό ορόσημο

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο, συνδέοντας στο δίκτυο το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ελλάδα, μία από τις πρώτες χώρες όπου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περισσότερο από μια δεκαετία πριν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enel Green Power, Αντόνιο Καμισέκρα.

Ο Καφηρέας, τόνισε, υπογραμμίζει την παγκόσμια δέσμευσή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την επιδίωξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη δέσμευσή μας για ένα διαφοροποιημένο μείγμα παραγωγής σε επίπεδο χώρας.

Πέραν όμως της προσφοράς ενέργειας με μηδενικές εκπομπές σε εθνικό επίπεδο, το έργο αυτό έχει επίσης ισχυρό τοπικό ενδιαφέρον, σημείωσε, «καθώς στηρίζουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Εύβοια υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομίας του νησιού παράλληλα με την ανάληψη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο επικεφαλής της Enel Green Power Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας, εκτίμησε με τη σειρά ότι ο Καφηρέας αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι κατά τα χρόνια της κρίσης χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μην διαταραχθεί η χρηματοδότηση του έργου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...