616
/ | Γραφείο του Πρωθυπουργού/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης και άλλοι 16 ηγέτες κατά Ορμπαν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 14:31
/
|Γραφείο του Πρωθυπουργού/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης και άλλοι 16 ηγέτες κατά Ορμπαν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 14:31

«Το μίσος, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην Eνωσή μας. Γι ‘αυτό, σήμερα και κάθε μέρα, υποστηρίζουμε την διαφορετικότητα και την ισότητα των ΛΟΑΤKΙ, έτσι ώστε οι μελλοντικές μας γενιές να μπορούν να μεγαλώσουν σε μια Ευρώπη ισότητας και σεβασμού». Αυτό ανέφερε, σε ανάρτησή του στα αγγλικά στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Πρωθυπουργός συμπεριέλαβε και το κείμενο σχετικής επιστολής την οποία συνυπέγραψε με άλλους 15 ευρωπαίους ηγέτες με παραλήπτες την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Σασόλι.

Μολονότι δεν κατονομάζεται, το πρόβλημα είναι η Ουγγαρία και η υιοθέτηση ενός τουλάχιστον αμφιλεγόμενου νόμου που στρέφεται κατά των ΛΟΑΤΚΙ και των δικαιωμάτων τους. Μόλις μια μέρα νωρίτερα εξάλλου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη με τους νόμους του Ορμπαν και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοθέτημα «νροπή».

Τελικά μάλιστα οι ηγέτες που συνυπογράφουν την επιστολή έγιναν 17, ύστερα από την προσθήκη του Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριου της Αυστρίας.

Χωρίς να γίνεται αναφορά στην Ουγγαρία, χώρα-μέλος της ΕΕ, ούτε στον πρωθυπουργό της Βίκτορ Ορμπάν, στην επιστολή εκφράζεται λύπη για «απειλές κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα κατά της αρχής απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω γενετήσιου προσανατολισμού» και υπενθυμίζεται «η δέσμευση στις κοινές μας θεμελιώδεις αξίες, που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της συνθήκης της ΕΕ».

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των διακρίσεων σε βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ επαναβεβαιώνοντας την υπεράσπιση από εμάς των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Ο σεβασμός και η ανεκτικότητα βρίσκονται στην καρδιά του ευρωπαϊκού σχεδίου», επισημαίνεται στην επιστολή.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα αυτό.

Η επιστολή ακολούθησε παρόμοια δήλωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη κατόπιν πρωτοβουλίας του Βελγίου με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Στη δήλωση αυτή εκφραζόταν «βαθιά ανησυχία για την υιοθέτηση από το ουγγρικό κοινοβούλιο τροπολογιών που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ και σε παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης υπό το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών». Αυτή υποστηρίχθηκε από 17 πρωτεύουσες συνολικά, σύμφωνα με τελευταία καταμέτρηση που έγινε χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

Οι ηγέτες που υπογράφουν την σημερινή επιστολή είναι οι ηγέτες των ακόλουθων χωρών: Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία.

Αυτή δεν φέρει την υπογραφή του αυστριακού πρωθυπουργού, αλλά ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε στο Twitter ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς «συσπειρώθηκε μαζί μας σήμερα το πρωί με την υπογραφή του».

Ο ουγγρικός νόμος προβλέπει ότι «η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών».

Ο Ορμπαν λέει στους 17 να ξαναδιαβάσουν τον νόμο!

Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο απέρριψε την Τρίτη τις ευρωπαϊκές επικρίσεις και κατήγγειλε «ψευδείς ειδήσεις». Σημείωσε ότι ο νόμος αυτός «δεν στρέφεται κατά καμίας κοινότητας στην Ουγγαρία, (αλλά) μόνον κατά των παιδεραστών».

Ο δε Ορμπαν αρνήθηκε ότι το νομοσχέδιο είναι ομοφοβικό και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να ξαναδιαβάσουν την ουγγρική νομοθεσία. «Δεν έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία, αλλά με τον τρόπο που οι γονείς πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σχετικά με το σεξ. Παρακαλώ διαβάστε την», δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον νόμο του.

Ο Βικτόρ Ορμπάν αναμένεται να έχει μια δύσκολη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής με τους ευρωπαίους ομολόγους του, μετά την υιοθέτηση ενός νόμου από το ουγγρικό κοινοβούλιο, που κάνει διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων. Η νομοθεσία αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ, μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της επίθεσης στις ευρωπαϊκές αξίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...