Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, απόλυτα συμβατό με τη διεθνή νομιμότητα και τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και προφανώς μπορεί να το ασκήσει και σε άλλες περιοχές –και ανατολικά της Κρήτης και αλλού– σε χρόνο όμως και με τρόπο και συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στη Βουλή λίγο πριν από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
«Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων την είχα προαναγγείλει από τον περασμένο Αύγουστο», υπενθύμισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη και αλλού, όποτε εκείνη το επιλέξει».
Πρόκειται για ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές και λεονταρισμούς να στερήσουν από την πατρίδα μας ό,τι της επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες και κανόνες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι για πρώτη φορά μετά το 1947 η εθνική επικράτεια αυξάνεται κατά 10% – όχι με απόσπαση εδαφών, ούτε σε βάρος άλλων χωρών, αλλά με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, εισηγείται σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο ενισχύει την εθνική υπόσταση και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα τετελεσμένο ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στέλνει ένα μήνυμα και προς ανατολάς, σχολίασε χαρακτηριστικά και στο ίδιο πνεύμα, εκτίμησε, μπορούμε να ρυθμίσουμε και τη μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία. Αρκεί η ηγεσία της γείτονος να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου και των συνεννοήσεων.
«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», επανέλαβε ο κ.Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές από το σημείο που σταμάτησαν.
Προσερχόμαστε με αισιοδοξία και με ελπίδα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, αλλά προσερχόμαστε και με μηδενική αφέλεια, ήταν η επισήμανσή του για τυχόν προβοκάτσιες ή σόου αποχώρησης από το τραπέζι των διερευνητικών πριν καλά – καλά ξαναρχίσουν
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ, αν δεν κάνει βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης, καθώς επίσης η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ, που έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Ερντογάν.
Με αφορμή εξάλλου τη σημερινή ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός, αφού μίλησε για «πολύ θετικά» αποτελέσματα από τη συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ (σ.σ. άριστη συνεργασία με τον απερχόμενο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο), είπε:
«Γνωρίζω προσωπικά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας. Πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News