Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία, ενώ ο εργαζόμενος προστατεύεται, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για το Εργασιακό και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί όλων των άρθρων του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, προκειμένου, όπως είπε, οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Η αντίληψη που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο, ευελιξία επιχειρηματικότητας, προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου και εγγύηση της Πολιτείας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και «βασική μας μέριμνα είναι η προστασία του εργαζομένου, για αυτό και προσθέτουμε έξι ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».
Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ηταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα», υπενθύμισε, για να επικαλεστεί και μία ρήση του Τζον Κένεντι, «τη στέγη για τη βροχή τη φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».
«Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο, όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επιστρέφει “από το παράθυρο” με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εν μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.
«Δεν θα πνίγονται οι Δήμοι στα σκουπίδια, δεν θα μένουν οι πολίτες χωρίς μεταφορές» εξαιτίας της διεκδίκησης κάποιου σωματείου, ξεκαθάρισε, ξεσηκώνοντας νέο κύμα χειροκροτημάτων από τους βουλευτές της ΝΔ.
Πλέον, είπε, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα αποφασίζοται με τη συμμετοχή των εργαζομένων και όχι σε κλειστά γραφεία από τους λίγους. «Την προηγούμενη εβδομάδα», ανέφερε επί παραδείγματι, «η συμμετοχή στις απεργίες των ΜΜΜ ήταν από 10% – 20%, αν και ταλαιπωρήθηκαν χιλιάδες πολίτες. Τελικά, αν και η απεργία ήταν κατά της κυβέρνησης, εξελίχθηκε εις βάρος των πολιτών».
«Εμείς θέλουμε τον συνδικαλισμό πυλώνα δημοκρατικό, ενώ κάποιοι άλλοι φέουδο κομματικό. Στο εξής οι συνδικαλιστές θα έχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις, όχι όμως ασυλία. Να συμφωνήσουμε στα βασικά, οι συνδικαλιστές υπάρχουν για τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
«Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά, κύριε Τσίπρα και κυρία Γεννηματά»
Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός απάντησε και στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ που εξελίχθηκε σε «σλόγκαν» μέσω των «προθύμων» των social media, ότι με τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό.
Οσοι τα λένε αυτά, έχουν πάρει ρεπό από την αλήθεια, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ και για τα περί κατάργησης του οκταώρου, σχολίασε δηκτικά ότι όποιος τα λέει, καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του οκταώρου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου και επιπλέον όπως επεσήμανε, το οκτάωρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλα και για το «ευέλικτο ωράριο», όσοι το «ανακάλυψαν», άργησαν 31 χρόνια, γιατί τόσα χρόνια ισχύει, συνέχισε στο ίδιο ύφος ο Πρωθυπουργός, και οι πρόσφατες ρυθμίσεις έχουν τις υπογραφές Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση. «Να μας πείτε τώρα και για τα δάνεια των κομμάτων, γιατί, αν θυμάμαι καλά, ήσασταν και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Θυμάστε, κ. Τσίπρα, ότι το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ρεκόρ ευελιξίας στις κυβιστήσεις έχει μόνο η αντιπολίτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο επίλογος πολιτικής μυθολογίας, ολοκλήρωσε τη σχετική αναφορά του ο Πρωθυπουργός, είναι ότι καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις. «Λίγο δύσκολο να καθιερώσουμε κάτι που ήδη υπάρχει. Θα σας εξηγήσει η κυρία Αχτσιόγλου που υπέγραψε την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ατομικές συμβάσεις και την ευέλικτη εργασία», συμπλήρωσε απευθυνόμενος εκ νέου στον Αλεξη Τσίπρα.
Υπάρχουν, όμως, και ορισμένα ζητήματα στα οποία δείχνει ένοχη σιωπή, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: για ψηφιακή κάρτα, εξίσωση εργατοτεχνιτών. Οι αντίπαλοί μας ποτέ δεν αναφέρουν αυτά που δεν συμφέρουν. «Η ζωή έχει απαντήσει πως υπάρχουν σταματημένα ρολόγια που λένε πάντα την ίδια ώρα. Τα νέα προβλήματα δεν λύνονται με γέρικα επιχειρήματα. Θα ήταν πιο εύστοχο αν για τη μητέρα των μαχών η αντιπολίτευση μιλούσε για γιαγιά των μαχών και αντί για εργατοπατέρες μιλούσε για εργατοπαππούδες», τόνισε.
«Ο νέος νόμος αλλάζει την κατάσταση μετά το 1982. Θέτει κανόνες στη “ζούγκλα” και ξεπερνά τον “μεσαίωνα”. Απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος και σε προκλήσεις του μέλλοντος. Όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί συντήρησης και καθήλωσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και κλείνοντας ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί όλων των άρθρων του νομοσχεδίου.
«Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μη μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ, κ. Τσίπρα και κα Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα; Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News