Εν μέσω συνεχών διακοπών από την «πάντα έτοιμη» σε αντίστοιχες περιστάσεις, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Τετάρτης την πρωτολογία του σε έναν συνοπτικό απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, μιλώντας μεταξύ άλλων για την πιο δύσκολη χρονιά (σ.σ. μέχρι την επόμενη) των τελευταίων 40 ετών που, όπως επεσήμανε, κράτησε τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας σε ετοιμότητα για διάστημα έξι μηνών!
Η συζήτηση διεξάγεται με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής) με δύο κύκλους τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, και θα κλείσει με τριτολογία του κ. Μητσοτάκη.
Ο Πρωθυπουργός προέβη σε μια ενημέρωση επί του απολογισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, με τα καλά της (τα λιγότερα καμένα στρέμματα παρά τις περισσότερες φωτιές σε σχέση με πέρυσι) και τα κακά της (τις μεγάλες φωτιές στην Αττική τον περασμένο Αύγουστο και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας προ εβδομάδων που ξέφυγαν εκτός ελέγχου και κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες).
Οπως είναι επόμενο, βέβαια, η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα θέματα πολιτικής επικαιρότητας.
Προτάσεις για τη διεξαγωγή «προ ημερησίας διατάξεως» συζήτηση είχαν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ «για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές» στις 14 Αυγούστου, και ο ΣΥΡΙΖΑ «για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας» στις 7 Οκτωβρίου 2024.
«Καλή αρχή» με συνεχείς διακοπές Κωνσταντοπούλου
Χαρακτηριστικό από τα πρώτα λεπτά της πρωτολογίας του Πρωθυπουργού, οι συνεχείς διακοπές από την φωνασκούσα πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που προκάλεσε την αντίδραση -εκτός του ίδου του κ. Μητσοτάκη- και του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Μου φαίνεται θα πάτε κατευθείαν στη δευτερολογία σας, προειδοποίησε την επικεφαλής της ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας ο κ.Τασούλας, συνοδεύοντας την παρατήρησή του προς την κυρία Κωνσταντοπούλου με ένα «άντε»…
«Και μετά αναρωτιέστε, κα Κωνσταντοπούλου, γιατί η αντιμετώπιση από μέρους μου δεν είναι ανάλογη του σεβασμού που εσείς δείχνετε με τη συμπεριφορά σας στο Κοινοβούλιο. Έχετε την αντιμετώπιση που σας αξίζει», παρατήρησε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός.
Η πρωτολογία του Πρωθυπουργού: «Δεν είμαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω, ούτε για να μηδενίσω»
«Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα, τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια τα στατιστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτο δεδομένο αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά», ήταν τα πρώτα λόγια του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής.
Βρεθήκαμε, τόνισε, σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5, νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες.
Αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τους 9.000 εθελοντές που συνέδραμα στο έργο της Πυροσβεστικής, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος από 7.163 πέρσι. Αντίστοιχα, τόνισε, πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.
Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές, σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο, παρτήρησε,για να επαναλάβει ότι φέτος είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις:
«Πέρυσι, ήταν μία πολύ κακή χρονιά, κάηκαν 1.754.000 στρέμματα. Φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν, δηλαδή, κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας, σε μία χρονιά που αντικειμενικά από κλιματολογικής άποψης, όπως, επαναλαμβάνω, βεβαιώνουν όλοι οι ειδικοί, ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών.
»Το μέτρο σύγκρισης, προφανώς, δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος ο οποίος να δέχεται ότι μπορεί να περάσει ένα καλοκαίρι χωρίς καθόλου φωτιές στη χώρα. Αν το πιστεύετε αυτό, να βγείτε να το πείτε, παρακαλώ πολύ. Αλλά νομίζω ότι αυτό αντιβαίνει και στην κοινή λογική. Είναι αν μπορούμε να είμαστε κάτω από το μέσο όρο με έναν σταθερό τρόπο, και αν μπορούμε και οι απώλειες τις οποίες έχουμε να είναι τέτοιες ώστε τουλάχιστον στα στρέμματα τα οποία καίγονται να μην χάνουμε μεγάλα, ώριμα, παραγωγικά δάση, τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά για το περιβάλλον και τα πιο δύσκολα ως προς τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης.
Είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, 48 στρέμματα αντί των 58 του μέσου όρου της τελευταίας εικοσαετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις, δάση δηλαδή. Παραδείγματος χάριν, στην Αττική, σε μία φωτιά -θα επανέλθω σε αυτή γιατί φαντάζομαι ότι θα αποτελέσει και αντικείμενο κριτικής της αντιπολίτευσης-, από τα 100.000 στρέμματα περίπου που κάηκαν, μόνο τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος, τα υπόλοιπα ήταν βραχώδεις, θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες, τουλάχιστον, ως προς τη φυσική αναγέννηση».
Οπως επεσήμανε ο Πρωθυπουγός, από τις 9.101 πυρκαγιές, η συντριπτική πλειονότητα -άνω του 98%- είναι φωτιές οι οποίες έσβησαν όταν οι πυρκαγιές αυτές ήταν ακόμα μικρές.
»Γι΄ αυτές δεν άκουσε κανείς ποτέ τίποτα. Προφανώς δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία τα δελτία ειδήσεων, ακριβώς γιατί η παρέμβαση έγινε σε πρώτο χρόνο, επειδή μπορέσαμε να τις εντοπίσουμε πολύ γρηγορότερα από ό,τι στο παρελθόν.
Νομίζω ότι αυτή είναι μία σημαντική επιτυχία την οποία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Και ήδη προετοιμαζόμαστε για την επόμενη αντιπυρική περίοδο: πώς μπορούμε να επεκτείνουμε το σύστημα της επιτήρησης μέσα από drones, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε ακόμα μεγαλύτερα τμήματα της χώρας, για να μπορούμε να έχουμε μία πραγματική εικόνα, η οποία όλη διοχετεύεται στον θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σίγουρα κάνει τη δουλειά των πυροσβεστών πολύ ευκολότερη», κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορα του για το κομμάτι της πρόληψης ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα «Αιγίς», στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα 1,7 δισ. ευρώ και προχωρούν -όπως διαβεβαίωσε- με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Και στο πρόγραμμα AntiNero I, II και III, με σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ να πηγαίνουν σε δράσεις πρόληψης: αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, καθαρισμός αρχαιολογικών χώρων, παρεμβάσεις σε περιαστικά άλση.
Η χώρα μας υπογραμμισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι η πρώτη που το 2027 θα είναι σε θέση να εντάξει στο στόλο της τα πρώτα από τα επτά σύγχρονα Canadair που θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα CL-215 (νέα αεροσκάψη που όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα).
Επιπλέον, πρόσθεσε, Θα προμηθευτούμε και νέα ελικόπτερα, υπερσύγχρονα drones που θα πετούν σε μεγαλύτερη εμβέλεια, θα φθάσουμε σχεδόν στα 1.200 πυροσβεστικά οχήματα, εκ τω οποίων 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, όπως και νεέα οχήματα για την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα. Παράλληλα, έρχονται και νέες προσλήψεις δασοκομάντος.
Θα χρειαστούμε, τέλος, σημείωσε, περισσότερη υποστήριξη για μετεωρολογικές προβλέψεις. Περισσότερα ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς
Οπως πραναφέρθηκε, ο Πρωθυπουργός θέλησε να ευχαριστήσει από καρδιάς τους 9.000 εθελοντές. όλοι τους όπως είπε, πιστοποιημένοι και εκπαιδευμένοι, για την πολύ καλύτερη συνεργασία με την Πυροσβεστική. Η κοινωνία των πολιτών, τόνισε, έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας.
«Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Ολόκληρη η πρωτολογία του Πρωθυπουργού ΕΔΩ
Και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη -τον οποίο και συνεχάρη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος- θελησε να επισημάνει πως η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα, Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες
«Δεν είμαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω, ούτε για να μηδενίσω. Ελπίζω οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουμε με πραγματικά δεδομένα και όχι με κορώνες. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, είμαι εδώ να τις ακούσω», κατέληξε στην πρωτολογία του ο Πρωθυπουργός και ακολούθως, πριν ανέβει στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας (φωτογραφιες κάτω από το SOOC), προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της αξιαματικής αντιπολίτευσης.
Ηταν μία κίνηση με συγκεκριμένη στόχευση, καθώς σε συνδυασμό με την επιλογή του να απεθυνθεί νωρίτερα προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Μητοοτάκης έδειξε ότι διαλέγει πλέον αντίπαλο…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News