To όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά την τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.
Σχετικά με τη συζήτηση που αφορά τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διαγνωστικές εξετάσεις, με έμφαση στις ταχείες εξετάσεις αντιγόνου (rapid tests), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που ενέταξε τα rapid tests στη στρατηγική της.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον Πρωθυπουργό και τους άλλους ηγέτες στα θετικά νέα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων και τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Στο μέτωπο της οικονομίας, υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός της επόμενης επταετίας ύψους 1,1 τρισ. ευρώ και το σχέδιο ανάκαμψης με κονδύλια 750 δισ. ευρώ πρέπει να συμφωνηθούν ομόφωνα μεταξύ των «27».
Εντούτοις, η Ουγγαρία και η Πολωνία θέτουν «βέτο» λόγω του μηχανισμού περί «κράτους δικαίου» που προϋποθέτει για εκταμίευση κονδυλίων σεβασμό σε αρχές όπως η διάκριση των εξουσιών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News