1170
Ο Πρωθυπουργός στη διεθνή Διάσκεψη για τους Αμάχους στη Γάζα | INTIMEnews/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη για τη Γάζα: Ετοιμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2023, 14:49
Ο Πρωθυπουργός στη διεθνή Διάσκεψη για τους Αμάχους στη Γάζα
|INTIMEnews/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη για τη Γάζα: Ετοιμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2023, 14:49

Την ετοιμότητα της Ελλάδας και της Κύπρου να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα -από αέρος και θαλάσσης- δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη διεθνή Διάσκεψη για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ για μία ακόμη υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση  στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών, ως μοναδική οδό προς μία διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

«Η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή και η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.

Οσον αφορά το δύσκολο εγχείρημα της διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθεια στους αμάχους της Γάζας, και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Η Ελλάδα -μαζί με την Κύπρο- είναι μια χώρα στην κοντινή γειτονιά και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων. Έχουμε ήδη στείλει αεροπορικώς ένα πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, στο αεροδρόμιο El Arish. Δεδομένης της εγγύτητας της Ελλάδας με το Σινά, θα ήμασταν έτοιμοι να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον νεοσύστατο αεροδιάδρομο που θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια πολύ γρήγορα, προκειμένου αυτή η αρωγή να εισέλθει στη Γάζα από το νότο.

»Εχουμε επίσης συζητήσει εκτενώς με την Κύπρο τη συμβολή μας στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Υποστηρίζουμε ένθερμα αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη. Θεωρώ ότι η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων».

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, ο Πρωθυπουργός είχε και διμερή συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (φωτογραφία πάνω) κατά την οποία συζητήθηκε η πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα δια θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος, ενώ έγινε και μιά συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη  για τους αμάχους στη Γάζα:

Επιτρέψτε μου καταρχάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Μακρόν για τη διοργάνωση της σημερινής διάσκεψης, η οποία δυστυχώς πραγματοποιείται με φόντο την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την απώλεια αθώων πολιτών. Οι πρώτες μας σκέψεις είναι με τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και με τις οικογένειες των ομήρων. Και, βέβαια, ανησυχούμε βαθύτατα για την κλιμάκωση στο πεδίο τις τελευταίες ημέρες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο και να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια όσων έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να σώσουν άλλους.

Η Ελλάδα -μαζί με την Κύπρο- είναι μια χώρα στην κοντινή γειτονιά και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων. Έχουμε ήδη στείλει αεροπορικώς ένα πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, στο αεροδρόμιο El Arish. Δεδομένης της εγγύτητας της Ελλάδας με το Σινά, θα ήμασταν έτοιμοι να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον νεοσύστατο αεροδιάδρομο που θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια πολύ γρήγορα, προκειμένου αυτή η αρωγή να εισέλθει στη Γάζα από το νότο.

Έχουμε επίσης συζητήσει εκτενώς με την Κύπρο τη συμβολή μας στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Υποστηρίζουμε ένθερμα αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη. Θεωρώ ότι η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων.

Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο και θα προσβλέπει σε παροχή βοήθειας σε θέματα logistics από όλους τους εμπλεκόμενους, ιδίως εκείνους που γνωρίζουν τη γεωγραφία της περιοχής με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Δεν θα επαναλάβω τις θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στη σύγκρουση συνολικά. Δεν είναι ούτε ο κατάλληλος τόπος ούτε ο κατάλληλος χρόνος για να το κάνω. Επιτρέψτε μου να κλείσω, κ. Πρόεδρε, επαναλαμβάνοντας αυτό που είπατε, την ανάγκη να αρχίσουμε να συζητάμε τώρα για μία πιθανή πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία τελικά θα είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ειρήνη που θα έχει διάρκεια στην περιοχή.

Η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή και η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Το σχέδιο «Αμάλθεια»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε την Πρωτοβουλία «Αμάλθεια» για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Οπως είπε, το πρώτο  στάδιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο, το δεύτερο στάδιο αφορά την επιθεώρηση, καταγραφή και αποθήκευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραλαμβάνεται στην Κύπρο, το τρίτο στάδιο τη φόρτωση και επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλοία από λιμάνι της Κύπρου, ενδεχομένως της Λάρνακας, το τέταρτο στάδιο τη διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου και το πέμπτο και τελευταίο στάδιο την εκφόρτωση, παραλαβή και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και ότι έχει ήδη ετοιμαστεί συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης της πρωτοβουλίας με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και τεχνικές διευθετήσεις.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι μια υλοποιήσιμη, καταρτισμένη πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται. Η άμεση γειτνίαση της Κύπρο, ως κράτους της περιοχής, αφού απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη Γάζα, προσφέρεται για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Αλλά και πέραν της γειτνίασης, οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τα κράτη της περιοχής, καθώς και η αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ ενισχύουν και θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση και επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να συμβάλουν στην υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης για την πρωτοβουλία που στόχο έχει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, όπως η Αμάλθεια, η τροφός έδινε ζωή σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία.

Με τη σειρά του και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ανάγκη, παράλληλα με τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναβίωση του πολιτικού ορίζοντα για εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε διμερείς συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Ibrahim Shtayyeh, τον πρίγκιπα της Ιορδανίας Rashid bin Hassan και με τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA Philippe Lazzarini.

Μετά το πέρας των εργσιών της Διάσκεψης ο κ. Χριστοδουλίδης αναχώρησε για για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί Δείπνο Εργασίας στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου- Ελλάδος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...