610
| INTIMEnews

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καμμένος δεν σας άφησε να νομοθετήσετε τον γάμο των ομοφύλων

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:06
|INTIMEnews

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καμμένος δεν σας άφησε να νομοθετήσετε τον γάμο των ομοφύλων

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:06

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και απάντησε  στις «διαπιστώσεις» του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, περί «ατελούς» νομοσχεδίου και «ανεπάρκειας» της Νέας Δημοκρατίας να το περάσει μόνη της -χωρίς δηλ. τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Στις αιχμές που άφησε ο κ. Φάμελλος για τη συνοχή της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε στην ομιλία του περί «αδύναμου πρωθυπουργού» που «δεν κάνει καλό στη χώρα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει προκαλωντας τον επικεφαλης των βουλευτών της αξιωματικής ανιτπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, έτσι ώστα να διαπιστώσει πόσο αρραγής είναι τελικά η ενότητα στις τάξεις των κυβερνητικων βουλευτών (παρά τις διαφοροποιήσεις στο θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια).

Στην ομιλία του για το νομοσχέδιο ο κ. Φάμελλος  κάλεσε τον κ. Μητσοτάκης να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους», ισχυριζόμενος ότι «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν», για να θέσει στη συνέχεια σειρά ερωτημάτων προς τον  Πρωθυπουργό:

«Εχει την επάρκεια η ΝΔ να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο; Επιμένετε στην προτροπή σας προς τους βουλευτές για αποχή από την ψηφοφορία; Πώς αποδεικνύεται η κυβερνητική συνοχή όταν υπάρχουν υπουργοί που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο;»

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπευθύμισε αρχικά στον κ. Φάμελλο πως  ήταν ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος που δεν επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει τον γάμο των ομοφύλων και ακολούθως τον (προ)κάλεσε να… τεστάρει μέσω των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών αν και πόσο αρραγής είναι η ενότητα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

«Σχεδόν δάκρυσα κ. Φάμελλε με το ενδιαφέρον σας για τη συνοχή της ΚΟ της ΝΔ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στη μισή αλήθεια που είχε προηγουμένως ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι πράγματι εσείς προτείνατε το σύμφωνο συμβίωσης. αλλά αποκρύψατε γιατί δεν προχωρήσατε στην νομοθέτησης στον πολιτικό γάμο. Έχει όνομα: Πάνος Καμμένος. Ησασταν σε ισορροπία τρόμου με το λαϊκιστή εταίρο σας».

«Εγώ -τόνισε στη συνέχεια της απάντησής του- από την πρώτη στιγμή που πρότεινα αυτή τη μεταρρύθμιση είπε ότι ως πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύομαι από την παράδοση αυτής της παράταξης να επιτρέπουμε στους βουλευτές μας να ψηφίζουν κατά συνείδηση σε τέτοιου είδους ζητήματα.

»Αγωνίστηκα να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές μου να το ψηφίσουν και θα σεβαστώ την απόφαση που θα πάρει καθένας, είτε απέχοντας η οποία είναι μια στάση απολύτως αποδεκτή.

»Για να δούμε πόσοι θα απέχουν και από εσάς και τελικά το ενδιαφέρον να είναι τι θα κάνει ο κ. Πολάκης τον οποίο έχετε περίπου απειλήσει με διαγραφή.

»Εγώ δεν απείλησα κανένα με διαγραφή, ούτε έβαλα κομματική πειθαρχία.

»Ηξερα εξ αρχής ότι δεν μπορώ να τους πείσω όλους και το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει μόνο με τις ψήφους της ΝΔ».

«Εχετε τη δυνατότητα να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και να διαπιστώσετε πόσο αρραγής τελικά είναι η ενότητα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδος», προκάλεσε τον κ. Φάμελλο ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας:

«Δεν είναι τυχαίο ότι αντιδράσεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Για το ΠΑΣΟΚ δεν μιλήσατε. Για να δούμε πόσοι από το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσουν.  Μου έχει κάνει εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή του αρχηγού σας»

Η πραγματικότητα, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης,  είναι ότι με τη στήριξη περισσότερων του ενός κόμματος φαίνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό από απόψε θα είναι νόμος του κράτους. Θα είναι μια μεγάλη επιτυχία της εθνικής αντιπροσωπείας εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί. Ουκ ολίγοι βουλευτές σε άλλες χώρες που καταψήφισαν ερωτηθέντες κάποια χρόνια μετά αναγνώρισαν ότι έκαναν λάθος. Το λέω μόνο προς καταγραφή. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα δημοκρατίας αυτό που θα κάνουμε σήμερα ως εθνικό κοινοβούλιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...