786
Από τη συνάντηση της Δευτέρας στο Προεδρικό | Aris Oikonomou/ SOOC

Mητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Αποφασισμένοι να προχωρήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 11:29
Από τη συνάντηση της Δευτέρας στο Προεδρικό
|Aris Oikonomou/ SOOC

Mητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Αποφασισμένοι να προχωρήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 11:29

Τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σταθερά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της μετέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τακτική μηνιαία συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, τη Δευτέρα.

«Κάθε μεταρρύθμιση έχει και τις αντιδράσεις της», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος σε αυτές για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ με τις συνεχιζόμενος καταλήψεις στις Σχολές και τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο, επανέλαβε ότι «σκοπός μας δεν είναι μόνο να ανοίξουμε την Τριτοβάθμια στα μη κρατικά, αλλά να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως έχουμε κάνει συστηματικά».

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εκλεγήκαμε για να μετουσιώσουμε σε πράξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αλλάζει την Ελλάδα».

Και «κάθε φορά που θα έχουμε πρόσθετες δημοσιονομικές δυνατότητες», πρόσθεσε αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας, «θα φροντίζουμε να αξιοποιούμε αυτό το πλεόνασμα».

«Θέλω να σταθώ στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας ειδικά απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας η οποία επιμένει. Κάθε φορά που θα έχουμε πρόσθετες δυνατότητες αποτέλεσμα του ότι η οικονομία αναπτύσσεται, φροντίζουμε να αξιοποιούμε το πλεόνασμα. Σε αυτή τη λογική εντάχθηκε το επίδομα γέννας που είναι πολιτική που στηρίζει και το δημογραφικό και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία στηρίζει νέες οικογένειες έναντι στο αυξημένο κόστος ανατροφής βρεφών. Εχει σημασία ότι αυτά τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/2023», επεσήμανε στη σχετική αναφορά του για να υπογραμμίσει αναφορικά με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης:

»Θα συνεχίσουμε όπως δεσμευτήκαμε στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Δεν εκλεγήκαμε για να παραμείνουμε ακίνητοι και να παρατηρούμε την πολιτική μας ισχύ αλλά για να μετουσιώσουμε σε πράξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αλλάζει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

Αντίστοιχα και για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αναγνώρισε ότι η διαμαρτυρία τους είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη:

«Ακούμε και τους αγρότες που διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι εξάλλου ελληνικό πρόβλημα αλλά σε όλη Ευρώπη. Εμείς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Ο τομέας τα τελευταία χρόνια παρά τις δυσκολίες έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Αλλά πρέπει να προσαρμοστεί και πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει ανταγωνιστικός».

«Εμείς ήμασταν το κόμμα το οποίο στηρίξαμε το αγροτικό εισόδημα μέσα από μια σειρά από πολιτικές και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, προσκαλώντας έτσι στο τραπέζι του διαλόγου τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

Με τη σειρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στάθηκε στις κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των Σχολών, καθώς είναι δικαίωμα των φοιτητών να τελειώσουν τις σπουδές τους και να μη χάσουν την εξεταστική τους.

Οσο για το εν εξελίξει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τα νομοσχέδια που ήρθαν ή ετοιμάζονται να έρθουν στη Βουλή, η Πρόεδρος σχολίασε λέγοντας ότι η κοινωνία δείχνει τον τρόπο και οι νομοθέτες εξελίσσονται.

Στην αρχή του διαλόγου στο Προεδρικό, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις για τα μαχητικά F-35, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι με την επιστολή Μπλίνκεν επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδος.

«Η επιστολή αυτή είναι η καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώνει ότι μπορεί να έχει αντίκρισμα και ειδικά στον τομέα ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ από την πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος της χώρας μας ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

«Πράγματι –είπε η Πρόεδρος– η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και ο ρόλος της ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή μας»,  για να συμπληρώσει:

«Από εκεί και πέρα για το εσωτερικό και τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες αυτή τη στιγμή προχωράτε, θα έλεγα ότι η κοινωνία πολλές φορές δείχνει το δρόμο και ο νομοθέτης προσαρμόζεται γιατί όπως εξελίσσεται η κοινωνία εξελίσσονται οι μορφές συμβίωσης και υπάρχουν εξελίξεις πολλά μέτωπα.

»Στη δημοκρατία οι κινητοποιήσεις είναι ένα μέσο έκφρασης της αντίθετης γνώμης και επομένως είναι θεμιτό, είναι κατανοητό.

»Αυτό όμως που πρέπει επίσης νομίζω να δεχόμαστε όλοι είναι ότι για παράδειγμα στα πανεπιστήμια είναι πολύ σημαντικό να μη σταματάει η λειτουργία τους. Πρέπει να προστατευτεί και το δικαίωμα των σπουδαστών να τελειώσουν τις σπουδές τους, να προχωρήσουν, να μη χάσουν εξεταστική. Αυτό είναι σημαντικό.

»Στο θέμα του πρωτογενούς τομέα του οποίου την σπουδαιότητα είναι σαφές ότι γνωρίζουμε όλοι για την Ελλάδα και είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται συνεχώς, και όπως λέτε έχουμε και κάποια καλά αποτελέσματα ήδη. Πραγματικά εκεί είναι πολύ σπουδαίο νομίζω να υπάρχει διάλογος, να γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο, διότι έτσι εξασφαλίζουμε και την κοινωνική συνοχή. Αυτό ίσως είναι ένα μάθημα για όλους θα έλεγα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...