217
Πρώτη επαφή του κ. Μητσοτάκη με τον αλβανό ομόλογό του μετά τη σοβαρή κρίση που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η σύλληψη Μπελέρη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης σε Ράμα: Θέμα κράτους δικαίου στην Αλβανία η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 18:35
Πρώτη επαφή του κ. Μητσοτάκη με τον αλβανό ομόλογό του μετά τη σοβαρή κρίση που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η σύλληψη Μπελέρη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης σε Ράμα: Θέμα κράτους δικαίου στην Αλβανία η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 18:35

Το θέμα του Φρέντι Μπελέρη έθεσε ο την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στο Βίλνιους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους δικαίου στην Αλβανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κράτος δικαίου αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η υπόθεση έχει πάρει ήδη ευρωπαϊκές διαστάσεις καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατέθεσε πριν λίγες ημέρες σχετική τροπολογία. Μέσα σε αυτή εκφράζεται «βαθιά ανησυχία για τη σύλληψη του εκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του, που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος».

Στην τροπολογία μάλιστα τονίζεται ότι η προφυλάκιση του «συνδέεται απόλυτα με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στον Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές».

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος εδώ και περισσότερες από 50 ημέρες, με τον ίδιο να καταγγέλλει την κυβέρνηση Ράμα για «καθεστώς τρομοκρατίας» και προσπάθεια να κρύψει στοιχεία, που καταδεικνύουν την υφαρπαγή περιουσιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...