278
Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν και συνομίλησαν στην Ουάσινγκτον | Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office/Handout via REUTERS

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 23:55
Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν και συνομίλησαν στην Ουάσινγκτον
|Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office/Handout via REUTERS

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 23:55

Για κάτι λιγότερο από μία ώρα συνομίλησαν στην Ουάσινγκτον και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών – μελών της Συμμαχίας και κατευθύνθηκαν προς την μικρή αίθουσα όπου θα λάμβανε χώρα η συνάντησή τους.

Είχαν στο πλαίσιο αυτό την ευκαιρία να ανταλλάξουν λίγες κουβέντες περπατώντας μπροστά στις κάμερες, ωστόσο πριν την έναρξη της συνάντησης δεν έκαναν δηλώσεις.

Οι δύο ηγέτες, όπως και σε άλλα ραντεβού, συνοδευόντουσαν από τους δύο διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος.

Συζήτησαν, τέλος, για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...