Μητσοτάκης σε Αλ Σάρα: Σεβαστείτε τους ορθοδόξους και τις μειονότητες της Συρίας
Μητσοτάκης σε Αλ Σάρα: Σεβαστείτε τους ορθοδόξους και τις μειονότητες της Συρίας
Επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζοντας τον ενεργό ρόλο της Γαλλίας στις εξελίξεις στην περιοχή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του από το Παρίσι μετά το πέρας της τετραμερούς Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου, εκτίμησε ότι «το σχήμα αυτό θα έχει συνέχεια και βάθος χρονικό, καθώς τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα».

Tι είπα στον Αλ Σάρα
Ειδική αναφορά ωστόσο έκανε κ. Μητσοτάκης στην πρώτη απευθείας συνομιλία που είχε -μέσω τηλεδιάσκεψης- με τον ad interim πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ Σάρα, στον οποίο έθεσε μετ΄επιτάσεως το θέμα των τελευαίων σφαγών σε βάρος ορθόδοξων χριστιανικών πληθυσμών στη χώρα.
«Του μετέφερα χωρίς περιστροφές, όχι απλά το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τους ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς στη χώρα του, αλλά και τον αποτροπιασμό μου για τα εγκλήματα, για τις σφαγές που διεξήχθησαν πριν από λίγες εβδομάδες», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός για τη συνομιλία με τον Αλ Σάρα. Και «ζήτησα με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και εξέφρασα την ελπίδα μου ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, θα είναι μια κυβέρνηση συμπεριληπτική, η οποία θα ενσωματώνει τον μεγάλο εθνοτικό και θρησκευτικό πλούτο της Συρίας».
«Διότι η Συρία -όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης- αν θέλει να προχωρήσει και να ευημερήσει και να γίνει παράγοντας σταθερότητας και όχι αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό προς όλες τις θρησκευτικές και τις εθνοτικές μειονότητες, σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο «μωσαϊκό» θρησκειών και εθνοτήτων που συνιστά τη σημερινή Συρία.
»Και επανέλαβα, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει στην περαιτέρω άρση κυρώσεων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση της συμπεριληπτικότητας της πολιτικής διαδικασίας και της προστασίας όλων των μειονοτήτων».
«Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι υπόλοιποι συνομιλητές μας και συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το βράδυ, που θα αποτυπώνεται ένας σαφής οδικός χάρτης για το πώς από εδώ και στο εξής πρέπει να προχωρήσει η καινούργια κυβέρνηση της Συρίας, τι μπορεί να περιμένει από εμάς αλλά τι ζητάμε και εμείς από αυτήν», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο Πρωθυπουργός.
Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας
Στην αρχή της δήλωσής του εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ενεργά παρούσα, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτή η στρατηγική σχέση, η οποία έχει μεγάλο ιστορικό βάθος, της Γαλλίας με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνει πια και τις δύο χώρες μας, την Κύπρο και την Ελλάδα, χώρες οι οποίες είναι και οι δύο παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτίμησε δε, «ότι το σχήμα αυτό θα έχει συνέχεια και βάθος χρονικό, καθώς τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα».
Η βοήθεια στον Λίβανο
Οπως έκανε γνωστό ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των εργασιών της τετραμερούς, εξετάστηκε «η στήριξη την οποία μπορούμε να παρέχουμε στον Λίβανο και στη νέα του κυβέρνηση» και στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό ότι μετά από πολλές και περίπλοκες διαδικασίες ο Λίβανος απέκτησε πια κυβέρνηση, απέκτησε καινούργιο Πρόεδρο, ο οποίος χρειάζεται τη στήριξή μας προκειμένου η χώρα του να σταθεροποιηθεί, διότι», όπως σημείωσε, «ένας σταθερός Λίβανος είναι ένα ανάχωμα και στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μία χώρα η οποία μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό και όχι αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός επαναβεβαώθηκε η βούληση και προθυμία «να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου έμπρακτα, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν εθνική κυριαρχία, ειδικά στον ευαίσθητο νότιο Λίβανο», τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι να τηρηθεί, από όλες τις πλευρές, η εκεχειρία η οποία έχει συμφωνηθεί, ώστε «να μην ανοίξει και πάλι ένα μέτωπο εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο».
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε για την τετραμερή του Παρισιού πως ήταν μια πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συνάντηση, για να επαναλάβει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι «η Γαλλία είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο και συνομιλεί με χώρες που παραδοσιακά είναι στρατιωτικοί εταίροι της Γαλλίας, προκειμένου να βρίσκουμε πάντα λύσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος της γενικότερης σταθερότητας και ευημερίας της περιοχής μας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Μητσοτάκης σε Αλ Σάρα: Σεβαστείτε τους ορθοδόξους και τις μειονότητες της Συρίας
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.