1219
Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην τριετία που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως επείγει η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Πρόβλημά τους στον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν μόνον για το «πόθεν έσχες»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2024, 11:43
Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην τριετία που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως επείγει η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Πρόβλημά τους στον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν μόνον για το «πόθεν έσχες»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2024, 11:43

Στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να αναγάγει το «πόθεν έσχες» του αρχηγού του σε πρώτο θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον ημέτερο Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Αν ο κ.Κασσελάκης, ως όφειλε, είχε κάνει δήλωση Πόθεν Εσχες 90 μέρες μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα το συζητούσαμε την τελευταία εβδομάδα πριν τις Ευρωκλογές. Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Αυτό που θέλω να επισημάνω σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι από την Αντιπολίτευση εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν συνδυασμό τοξικότητας, ψεμάτων, αφόρητης αλαζονείας και αυτοαναφορικότητας. Και είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μας, το γεγονός ότι ο κ.Κασσελάκης επέλεξε να μιλάει μόνο για το «πόθεν έσχες» του μια βδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το σημείο ο Χρήστος Μιχαηλίδης μετέφερε στον Πρωθυπουργό μια ερώτηση του έτερου ημέτερου Κώστα Γιαννακίδη ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα στην ίδια εκπομπή: «Σας λείπει ο Αλέξης Τσίπρας;». Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Δεν καθορίζουμε εμείς τους πολιτικούς μας αντιπάλους, επιλέγονται με τις διαδικασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτό που συνολικά λείπει είναι ένας πιο συγκροτημένος πολιτικός διάλογος, για τα πραγματικά ζητήματα, χωρίς πόλωση, χωρίς τοξικότητα, με τεκμηρίωση. Οχι ότι το είχαμε αυτό με τον κ.Τσίπρα…» 

Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μπορεί μεν να μίλησε ευρωπαϊκά, αλλά ο πολιτικός του λόγος παραμένει πολύ αρνητικός σε οποιαδήποτε μεγάλη μεταρρύθμιση πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά.

Μέτωπο με τις πολυεθνικές

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες είναι το κόστος ζωής και η ακρίβεια, ζήτημα που κυριαρχεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Διότι αυτή η έξαρση της ακρίβειας μας βρήκε σε μία εποχή που η χώρα τώρα εξέρχεται από μία υπερδεκαετή μεγάλη οικονομική κρίση, με τα εισοδήματα των Ελλήνων να είναι ακόμα αρκετά συμπιεσμένα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε. Ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο την οποία έχουμε πετύχει. Ναι, είδαμε ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο έχει μειωθεί αισθητά, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα σε αυτό το μέτωπο. Και βέβαια δεν θα κουραστώ να το λέω, ότι κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει, αλλά οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων ήρθαν για να μείνουν και η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμο τρόπο είναι το πιο βασικό ανάχωμα το οποίο έχουμε απέναντι στην ακρίβεια, στο οποίο βέβαια ανάχωμα προσθέτουμε και σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στην ίδια τη λειτουργία της αγοράς, με πολλά πρόστιμα, με πολλούς ελέγχους και με την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες τιμολογούν τα προϊόντα τους στην Ευρωπαϊκή αγορά, ένα ζήτημα στο οποίο προσωπικά θέλω να δώσω πάρα πολύ μεγάλη έμφαση, γι’ αυτό και το έθεσα από τώρα υπόψη της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, για την οποία είμαι σίγουρος ότι θα είναι η επόμενη η πρόεδρος της Επιτροπής, ώστε να γνωρίζει και η ίδια ποια είναι τα θέματα τα οποία είναι σημαντικά για την πατρίδα μας. Ανοίγουμε ένα μέτωπο με τις πολυεθνικές εταιρείες, αλλά είμαι αναγκασμένος να το κάνω γιατί δεν μπορώ να ανεχθώ ότι σε μία ενιαία αγορά, πατώντας πάνω σε διάφορα τερτίπια και λογιστικά παιχνίδια, τελικά καταλήγουν να χρεώνουν το ίδιο προϊόν πιο ακριβά σε αγορές όπως είναι η Ελλάδα που είναι πιο μικρές σε σχέση με μεγαλύτερες αγορές, όπως μπορεί να είναι η Γαλλία, η Γερμανία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η σημασία των Ευρωεκλογών

Ο  κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτές οι Ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές διότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, μεγάλη ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα, και είναι σημαντικό η Ευρώπη να ξαναβρεί συνολικά τον βηματισμό της και να αποκτήσει και ένα πιο ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα». 

Για να γίνει αυτό -πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός- «θα πρέπει να συγκροτηθούν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο οι απαραίτητες συμμαχίες μεταξύ των δυνάμεων της λογικής και της Ευρώπης, που να μας επιτρέψουν να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις τολμηρές για το καλό της Ευρώπης. Και εκεί θέλουμε η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός, όπως νομίζω ότι ήμασταν πρωταγωνιστές τα τελευταία πέντε χρόνια σε σημαντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις που ωφέλησαν και την Ευρώπη, αλλά ωφέλησαν και την και την πατρίδα μας. Αρα, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο θα γίνει την Κυριακή, οι ευρωβουλευτές τους οποίους θα εκλέξουμε, αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον έναν με τον άλλον τρόπο θα επηρεάσουν και τις δικές μας ζωές στην πατρίδα μας».

Ο κίνδυνος των άκρων και η ευρωπαϊκή θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στην Ευρώπη καραδοκεί ο κίνδυνος των άκρων και αυτό κάνει ακόμη πιο επικτακτική την ανάγκη να υπάρχουν δυνάμεις φιλοευρωπαϊκές, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει με τόλμη να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Δεν έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ευρωομάδα της Αριστεράς. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς δεν συμμετέχει σε καμία διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θεωρείται ακραία ομάδα, όπως ακραίοι θεωρούνται και η μία τουλάχιστον από τις δύο ομάδες και σε ένα βαθμό και η δεύτερη που εκπροσωπούν τα κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αρα να έχουμε μια αίσθηση και των ευρωπαϊκών συσχετισμών που θα προκύψουν την επόμενη μέρα και πώς αυτό το οποίο θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες, στο βαθμό που μας αναλογεί στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει και τη δική του αντανάκλαση στις ευρωπαϊκές συμμαχίες της επόμενης μέρας».

Σχετικά με την αποχή από τις κάλπες -που προβλέπεται από τις έρευνες πολύ μεγάλη για την ερχόμενη Κυριακή- ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ευθύνη είναι συλλογική και αφορά τους πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης και τους διαμορφωτές κοινής γνώμης στο βαθμό που δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς γιατί αυτές οι Ευρωεκλογές τελικά μας αφορούν όλους.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο θα αντληθούν 36 δισ. ευρώ για δράσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, με μεγάλα έργα, στην Παιδεία, την Υγεία τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και άλλους τομείς.

Οι προτεραιότητες για την επόμενη τριετία

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην τριετία που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως επείγει η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναπτυσσόμαστε με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρώπης, για να καλύψουμε το μεγάλο χαμένο έδαφος της κρίσης. Αυτή είναι η πρώτη κεντρική προτεραιότητα και αυτό φυσικά θα έχει αποτύπωμα στους μισθούς, στις συντάξεις, στο κόστος δανεισμού και στους πόρους που θα μπορεί η χώρα να διαθέτει για το κοινωνικό κράτος αλλά και για την άμυνα και την ασφάλεια. Πίσω από αυτή την προτεραιότητα κρύβονται προφανώς πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κάνουν την ελληνική οικονομία πολύ πιο ανταγωνιστική ώστε αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης να είναι διατηρήσιμοι. Και εκεί αναφερόμουν στις προγραμματικές δηλώσεις που έκανα στο Κοινοβούλιο. Μίλησα γι’ αυτόν τον πολυδιάστατο και πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε σε όλα τα επίπεδα το χαμένο έδαφος, είτε μιλάμε για το κράτος, είτε μιλάμε για τη δικαιοσύνη, είτε μιλάμε για την παιδεία, την υγεία, την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικό προορισμό. Ολα αυτά τελικά εκεί κατατείνουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...