Στην τελική ευθεία της ψήφισης βρίσκεται το νομοσχέδιο που αλλάζει και πάλι τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής ότι αποτελεί μέρος μιας σταθερής κυβερνητικής πολιτικής για την Υγεία, η οποία υπηρετεί τρεις κεντρικούς στόχους: «την εκτεταμένη πρόληψη, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα σχέδιο που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία του ΕΣΥ και το οποίο προϋποθέτει χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του, αλλά γίνεται πράξη ημέρα με την ημέρα.
Για τον προσωπικό γιατρό είπε ότι είναι ένας θεσμός «που στην Ελλάδα, άργησε», επειδή «η σημασία του υποτιμήθηκε τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες: Σχεδόν το 44% των ασφαλισμένων δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού».
Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να καλυφθεί όλος ο ελληνικός πληθυσμός, και η κυβέρνηση εξετάζει νέα κίνητρα για την αύξηση των διαθέσιμων γιατρών και τη διευκόλυνση των πολιτών.
«Στο εξής λοιπόν ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος διότι σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί γιατροί αλλά και ειδικευόμενοι του τελευταίου της γενικής ιατρικής αφού λάβουν τη σχετική επιμόρφωση. Και στο πεδίο των κινήτρων, προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρείο. Και σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φθάνει τους 2000 πολίτες ανά γενικό γιατρό. Μιλάμε δηλαδή για μία πρόσθετη αμοιβή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ, ετησίως. Και προφανώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Θα μπορούν ωστόσο να επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥ αναλαμβάνοντας βεβαίως οι ίδιοι το κόστος», είπε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα πρωτοβουλίες που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: «Η γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας… Και η ίδρυση των οκτώ πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα είναι στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών που θα έχουν διπλή αποστολή να συμβάλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εν εξελίξει προγράμματα πρόληψης, ενώ ανακοίνωσε ότι από 28 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία τα οποία αφορούν στο σύνολο 37.000 ασθενείς και θα καλυφθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αναφορικά με τον προσωπικό ιατρό, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:
-παραμένει ως υποχρεωτική η εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό.
-διατηρείται η λειτουργία του προσωπικού ιατρού ως πύλης εισόδου στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πλην όμως, σχετικό δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού για τα θέματα της ειδικότητάς τους
-διατηρείται το δικαίωμα εγγραφής σε έναν μόνο προσωπικό ιατρό, με δυνατότητα μετεγγραφής έως δύο φορές ανά έτος
-παραμένουν τα όρια των δύο χιλιάδων (2.000) και χιλίων πεντακοσίων (1.500) ασθενών ανά προσωπικό ιατρό και παιδίατρο, αντίστοιχα
-καταργείται η δυνατότητα ορισμού, ως προσωπικών, ιατρών άλλων ειδικοτήτων πλην της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας
-εντάσσονται στις κατηγορίες προσωπικών ιατρών ιδιώτες ιατροί, ιατροί που υπηρετούν σε θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου, και απόφοιτοι των ιατρικών σχολών εφόσον επιθυμούν την απόκτηση τίτλου ειδικότητας στην Ελλάδα,
-θεσπίζεται κίνητρο προσέλκυσης, ύψους σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, για την απόκτηση των ειδικοτήτων της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News