Πάντα έτεινα χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Και πάντα προέτρεπα τον πρόεδρο Ερντογάν να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τονίζει ο Πρωθυπουργός στην αναφορά του για τα ελληνοτουρκικά στη συνέντευξή του στο περιοδικό Monocle, παραμονές της έναρξης των διερευνητικών επαφών. Και σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, επαναλαμβάνει ότι μόνη λύση είναι η από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Η ιστορία πάει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά το θέμα μπορεί να επιλυθεί. Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των διεθνών δικαστηρίων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην παρατήρηση ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν «κάπως έντονο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός –αφού χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα επιλογή λέξης» το «έντονο» για να περιγράψει κανείς όσα συνέβησαν το καλοκαίρι– αναφέρεται στη γενικευμένη αίσθηση ότι Τουρκία συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δεν συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της φιλίας στην περιοχή. Και στέκεται στις συνέπειες της συμπεριφοράς αυτής και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
«Σίγουρα η θερμοκρασία ανέβηκε με την Τουρκία. Ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη. Οι διαφορές μας με την Τουρκία επηρεάζουν επίσης τη σχέση της με την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι η Ευρώπη έλαβε την απόφαση να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα στην Τουρκία, σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες, όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει στην απάντησή του για να προσθέσει:
«Την προηγούμενη χρονιά ήρθαμε αντιμέτωποι με προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην πανδημία. Αντιμετωπίσαμε σοβαρά ζητήματα με την Τουρκία, αλλά και στο Μεταναστευτικό. Ήταν σαν να ήμασταν διαρκώς σε καθεστώς διαχείρισης κρίσεων. Αλλά η ελληνική κοινωνία πραγματικά επέδειξε ενότητα, ειδικά κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας. Η εθνική μας αυτοπεποίθηση τονώθηκε πάρα πολύ».
Στη συνέντευξή του στο Μonocle, o Kυριάκος Μητσοτάκης κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Εβρο, όταν –όπως υπενθυμίζει– «η Τουρκία προσπάθησε συστηματικά να παραβιάσει τα σύνορα και να στείλει δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη»
«Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας με την Τουρκία και 48 ώρες αργότερα, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέβη στην περιοχή για να εκφράσει την αλληλεγγύη της. Ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα στήριξης», επισημαίνει, διότι «κάποια ευρωπαϊκά κράτη κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι οφείλουμε (ως χώρα) να προστατέψουμε τα σύνορα, δίχως όμως να επιδεικνύουν πραγματική αλληλεγγύη».
Η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός, κατέστησε σαφές ότι αλλάζει την προσέγγισή της στο θέμα της προστασίας των συνόρων της χώρας. «Βεβαίως, άνθρωποι θα καταλήγουν να φτάνουν στην Ελλάδα και θα χορηγείται άσυλο σε εκείνους που το δικαιούνται. Η Ελλάδα είναι μία ανοιχτή και φιλόξενη χώρα για αυτούς που διαφεύγουν από διώξεις και πολέμους. Για αρκετούς από αυτούς, η Ελλάδα είναι πλέον η πατρίδα τους και είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που είναι εδώ. Υπάρχει όμως μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες», ξεκαθαρίζει ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας έμπρακτη αλληλεγγύη από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς «είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιες χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, είναι απρόθυμες να συνεισφέρουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News