Αναλυτική δήλωση για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά και τις παραιτήσεις του διευθυντή του γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν το Σάββατο ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα περιμένει την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής προκειμένου να τοποθετηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.
Είναι εξάλλου ενδιαφέρον ότι «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με δήλωση του κ. Μητσοτάκη στην οποία μεταξύ άλλων περιγράφει την επιχείρηση «επισύνδεσης» του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την ΕΥΠ (την οποία εποπτεύει προσωπικά) ως «μέγα και ασυγχώρητο λάθος» για το οποίο «δεν είχα ενημερωθεί», ενώ υπάρχει και αναφορά προσωπικά στον κ. Ανδρουλάκη:
«Οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη», λέει ο Πρωθυπουργός.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισαν ότι θα πέσει «άπλετο φως» στην υπόθεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, μάλιστα να ανακοινώνει το βράδυ της Παρασκευής ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οπού αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να δοθεί σκληρή μάχη.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το κουβάρι των εξελίξεων άρχισε να ξετυλίγεται το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, οπότε και ο κ. Μητσοτάκης πληροφορήθηκε ότι η ΕΥΠ στο παρελθόν είχε καταγράψει, μέσω της διαδικασίας της νόμιμης επισύνδεσης, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά από αίτημα ξένης υπηρεσίας. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έλαβε μια τέτοια απόφαση χωρίς να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία, κάτι που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, δεδομένου ότι το αίτημα της ξένης υπηρεσίας αφορούσε πολιτικό πρόσωπο.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το θέμα των υποκλοπών βρίσκεται επί μέρες στην επικαιρότητα μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη, η ηγεσία της ΕΥΠ δεν σκέφτηκε ότι έπρεπε να ενημερώσει, αλλά περίμενε την ενημέρωση που ζήτησε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), από την οποία προέκυψε ότι είχε γίνει άρση απορρήτου για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μόνο τότε η ΕΥΠ αποφάσισε να ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι αν η ΕΥΠ είχε ενημερώσει ως όφειλε την πολιτική ηγεσία, σε καμία περίπτωση δεν θα δινόταν συγκατάθεση για άρση απορρήτου. Έτσι, η παραίτηση του κ. Κοντολέοντα ήταν μονόδρομος.
Σε ό,τι αφορά στον κ. Δημητριάδη, η παραίτηση του αποδίδεται στη στοχοποίησή του και το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του ως ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ώστε να πληγεί ο Πρωθυπουργός. Κυβερνητικές πηγές επέμειναν ότι ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το Predator, ενώ ο ίδιος προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές κατά όσων τον εμπλέκουν σε υποθέσεις με το παράνομο λογισμικό.
Τέλος, από το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών καθώς η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι αδιαμφισβήτητη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News