Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για όσες επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου κατά 35% το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έναντι της προηγούμενης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τις υπόλοιπες η μείωση θα κυμαίνεται από 30 έως 70%.
Οπως επίσης διευκρίνισε απαντώντας στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» σε ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται και για τις εποχικές επιχειρήσεις, ενώ μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
Επιπρόσθετα, η νέα δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων -συνολικού ύφους 3,5 δισ. ευρώ- περιλαμβάνει και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους, βάσει του τζίρου Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.
Πρόκειται, είπε, για σημαντική ένεση ρευστότητας. Περίπου 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα, ενώ συνολικά 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία», το οποίο επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.
Τέλος, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.
«Το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν επεκταθεί. Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές. Εχουμε φυλάξει πυρομαχικά», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού για τα μέτρα στήριξης της εργασίας.
«Δεν το ξέρετε ότι δεν είναι “μισός μισθός”, όπως καταγγέλλετε, το πρόγραμμα “ΣΥΝ-Εργασία”;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, για να προσθέσει σε δηκτικό ύφος: «από άλλους τα περίμενα, αλλά όχι από εσάς κυρία Γεννηματά».
«Τι είναι καλύτερο, να κλείσει τελείως μια επιχείρηση ή ένα πρόγραμμα που δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν το ανθρώπινο τους δυναμικό για να ξεπεράσουν την κρίση;» ήταν ένα ακόμα ρητορικό ερώτημα το οποίο απηύθυνε ο Πρωθυπουργός στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Live | Ώρα του Πρωθυπουργού – Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. #vouli https://t.co/dyc75RC9P0
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 3, 2020
Η εξειδίκευση των μέτρων
Τα μέτρα για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020, όπως αυτά εξειδικεύτηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, έχουν αναλυτικά ως εξής
1.Χορήγηση 3ου κύκλου «επιστρεπτέας προκαταβολής κατά τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.
2.Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.
3.Κάλυψη από τον προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το γ’ τρίμηνο του έτους.
Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το γ’ τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Για τους εργαζομένους όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
4.Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
5.Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα:
Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα έχουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το α’ εξάμηνο του 2020 έναντι του α’ εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:
*Ποσοστό πτώσης τζίρου 5%- 15%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 30%.
*Ποσοστό πτώσης τζίρου 15,1%- 25%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 50%.
*Ποσοστό πτώσης τζίρου 25,1%- 35%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 70%.
*Ποσοστό πτώσης τζίρου >35%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 100%.
Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:
*Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το γ’ τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) είχαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.
*Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
*Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πιο αποτελεσματική προστασία της δημοκρατίας είναι η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου. «Χαίρομαι», είπε, «που έχει αποκατασταθεί πλήρως η κοινοβουλευτική τάξη και κανονικότητα παρά τις αντιξοότητες λόγω του κορονοϊού».
Από την τοποθέτησή του δεν έλειψε η αναφορά του στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού.
«Σήμερα», τόνισε, «είναι καλή ημέρα για την ανάπτυξη στη χώρα, 19 χρόνια από όταν έκλεισε το αεροδρόμιο του Ελληνικού εκκινούν τα έργα για τη νέα επένδυση που θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας. Το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Κάνοντας και τη δική μας αυτοκριτική και εμείς είχαμε υποτιμήσει τον βαθμό συνθετότητας και προβλημάτων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Καταφέραμε να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σήμερα η επένδυση αυτή να ξεκινάει».
Οσον αφορά το βάθος της ύφεσης, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020, αποτελεί θεωρητική άσκηση.
Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Η ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, υποστήριξε στη σχετική αναφορά του.
Γεννηματά: Ανεπαρκή τα μέτρα
Προηγουμένως, αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού.
«Δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχει λεφτόδεντρο. Παρουσιάσαμε έγκαιρα το ενδιάμεσο πρόγραμμα, που ήταν στοχευμένο και κοστολογημένο, με στόχο να μείνουν η οικονομία και η κοινωνία όρθιες. Δεν μας ακούσατε. Παντού βλέπω προβλήματα», παρατήρησε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Κλιμακώνοντας την κριτική της, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως είναι δέσμιος συντηρητικών κύκλων και της ανικανότητας συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησής του.
«Εκτός από καθυστερημένα, τα μέτρα που πήρατε είναι και ανεπαρκή […] δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις», επανέλαβε η κυρία Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επέτρεψε την ασυδοσία των τραπεζών όσον αφορά την αξιοποίηση των εργαλείων ρευστότητας,
«Μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οφείλατε να εξασφαλίσετε γενναία εργαλεία ρευστότητας. Αφήσατε ασύδοτες τις τράπεζες να κάνουν κουμάντο και να βάζουν εμπόδια», τόνισε και χαρακτήρισε «δυσάρεστη εμπειρία» το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπου -όπως σημείωσε- εγκρίθηκαν μόλις 1 στις 10 αιτήσεις επιχειρήσεων.
Κλείνοντας, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κάλεσε τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή και την εστίαση στο 6%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News