520
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ | John Angelillo/Pool via REUTERS

Μητσοτάκης: Μηνύματα σε Τουρκία για Αιγαίο και Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 22:20
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
|John Angelillo/Pool via REUTERS

Μητσοτάκης: Μηνύματα σε Τουρκία για Αιγαίο και Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 22:20

Αναφορές στην κρίση του κορονοϊού, στην κλιματική κρίση και τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι, αλλά και στις σχέσεις με την Τουρκία περιείχε η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή, στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία, τόνισε ο Πρωθυπουργός, που επισήμανε ότι «για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμό τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη – μέλη της».

Οι Ευρωπαίοι, πρόσθεσε, «συμφωνήσαμε σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού».

Στρεφόμενος στην κοινή πρόκληση της κλιματικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι συζητάμε για «αυτό το μείζον θέμα, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορονοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα».

Η χώρα μας, συνέχισε, «πλήρωσε βαρύ τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Είμαι ευγνώμων προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια. Η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα.

» Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028 πιθανώς να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli.

» Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό. Υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί».

Ενδιαφέρουσα ήταν όμως η αποστροφή του για το Κυπριακό, για το οποίο δηλώνει «λιγότερο αισιόδοξος γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Και όπως τόνισε: «Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου όπως η λύση των δύο κρατών είναι απαράδεκτη».

Η Ελλάδα, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, «ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, λίγα έχουν γίνει. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της».

«Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών», δήλωσε τέλος ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την ανάγκη όπως την χαρακτήρισε, της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News