2927
O Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδα | Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης από Λευκωσία: Aνθεκτική και επιτυχημένη η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2023, 11:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/09/2023 16:00
O Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδα
|Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης από Λευκωσία: Aνθεκτική και επιτυχημένη η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2023, 11:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/09/2023 16:00

Στη δυνατότητα επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με την συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στη Λευκωσία.

Στις κοινές δηλώσεις τους, οι τρεις ηγέτες επεσήμαναν τη στρατηγικής σημασίας σχέση ανάμεσα στις χώρες τους και την κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση τους σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε το ενδιαφέρον των χωρών του υφιστάμενου σχήματος στο να αφήσουν γεωπολιτικό, καθώς και εμπορικό αποτύπωμα με την δράση τους.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιο συστηματικά, τη δυνατότητα πρόσκλησης του ινδού πρωθυπουργού στο σχήμα μας» στην επόμενη Σύνοδο, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανθεκτική και επιτυχημένη την συμμαχία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά άλλων ζητημάτων όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η Τεχνολογία, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη.

«Εάν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος, αλλά εάν θέλεις να πας μακριά, θα πάμε μαζί. Και εμείς θα πάμε μακριά και μαζί, αλλά και γρήγορα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ακόμη ότι επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες που έχει αποδειχθεί ότι αντέχει εξαιρετικά στον χρόνο. Και η οποία πρόσθεσε είναι επιτυχής σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα της ενέργειας και στις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό στις τρεις χώρες.

Πρόσθεσε ότι στον τομέα της πολιτικής προστασίας υπάρχει στενή συνεργασία, ενώ ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ για τη βοήθεια τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Είπε τέλος ότι κατά τη συνάντηση τους συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου.

Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή είναι χωρίς αμφιβολία μια δυναμική στρατηγική συμμαχία μεταξύ εταίρων που συμμερίζονται δημοκρατικές αξίες και στόχους και που επενδύουν στο κοινό όραμα της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην περιοχή μας και πέραν αυτής.

Η σύγκληση αυτής της Συνάντησης τόσο νωρίς μετά την έναρξη της θητείας μου και τις εκλογές στην Ελλάδα είναι ενδεικτικό των τριμερών μας σχέσεων και της δέσμευσης μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή τη δυναμική σχέση».

Πρόσθεσε ότι κατά τις διαβουλεύσεις τους ανασκόπησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς συνεργασίας, σημειώνοντας ότι έχουν επαναβεβαιώσει την κοινή βούληση για ενδυνάμωση αυτών των τριμερών σχέσεων σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η ενέργεια, η ασφάλεια, η οικονομία, η Διασπορά, καθως και στον τομέα της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού επιδείχθηκε η δύναμη της φιλίας ανάμεσα στις τρεις χώρες με την αλληλοβοήθεια που παρείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Για το θέμα της ενέργειας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν «ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πρωταρχικός πυλώνας συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων γεωγραφικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας» που υπαγορεύουν την ανάγκη για αυξημένη διασυνδεσιμότητα και εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.

Επεσήμανε ακόμη ότι επαναβεβαίωσαν την ισχυρή τους προσήλωση στο μηχανισμό συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ, και συζήτησαν πιθανή επέκταση του μηχανισμού και με άλλες χώρες, όπως η Ινδία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε, επίσης, ότι η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε ότι ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ευχαρίστησε για την αμέριστη στήριξη Ελλάδας και Ισραήλ.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, θα γίνει τον επόμενο χρόνο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις των τριών έχουν ανθήσει μετά τη σύσταση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας.

«Τώρα βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από το Ισραήλ να επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα» ανέφερε και σημείωσε, επίσης, πως υπάρχουν επενδύσεις ανάμεσα στις χώρες αυτές και στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Είπε ακόμη ότι, μεταξύ άλλων, στην τριμερή συνεργασία συζητήθηκαν θέματα όπως το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική διασύνδεση και η καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας για το πώς το Ισραήλ θα εξάγει το φυσικό του αέριο και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Κύπρος και η Ελλάδα. Και αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε τρεις με έξι μήνες, είπε.

Πρόσθεσε ότι στα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι τρεις κυβερνήσεις παραμένουν προσηλωμένες στη στενή τους συνεργασία.

Είπε, επίσης, ότι συζήτησαν την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας με την Ινδία.

Εξάλλου, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι η αγορά του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα από το εξωτερικό θα ανοίξει πολύ σύντομα και θα μπορούν να γίνουν εξαγωγές από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τέλος, ανέφερε ότι προσβλέπει στην επόμενη Τριμερή Σύνοδο, που θα γίνει στο Ισραήλ.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ευχαριστώ Νίκο και Bibi, ευχαριστώ καταρχάς για τη φιλοξενία. Είναι πάντα μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι εδώ, στην Κύπρο. Είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την ισχύ αυτής της τριμερούς σχέσης που έχουμε δημιουργήσει. Εχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική και, πιστεύω, πολύ επιτυχημένη για τις χώρες και τους λαούς μας.

Είχαμε σήμερα, για ακόμα μια φορά, την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος, σε πολλά από τα οποία αναφερθήκατε, αλλά και για τη δυνατότητα να επεκτείνουμε αυτή την τριμερή εταιρική σχέση, ώστε πιθανώς να συμπεριλάβουμε άλλες χώρες σε ένα σχήμα 3+1, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά, αλλά άλλες χώρες όπως η Ινδία, η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχουμε φυσικό ενδιαφέρον να κοιτάξει προς τη Δύση και να επεκτείνει το γεωπολιτικό αλλά και το εμπορικό της αποτύπωμα στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιο συστηματικά, ενδεχομένως προσκαλώντας τον Ινδό πρωθυπουργό να λάβει μέρος στην επόμενη τριμερή μας συνάντηση.

Εστιάσαμε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενέργειας. Είναι, προφανώς, ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έχουμε συζητήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν παράγει φυσικό αέριο, αλλά αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε πώς το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λύσεις οι οποίες απολαμβάνουν τη στήριξη των δύο κυβερνήσεων, αλλά έχουν επίσης δοκιμαστεί στις απαιτήσεις της αγοράς, θα έχουν σίγουρα την υποστήριξή μας.

Πάντοτε ήμασταν σθεναροί υποστηρικτές της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των χωρών μας. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς επιδιώκουμε να επεκταθούμε περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Και, ασφαλώς, σε ό,τι αφορά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όλοι μας δοκιμαστήκαμε το φετινό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές, ιδίως η Ελλάδα. Ευχαριστούμε το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Δώσαμε κι εμείς το “παρών” όταν η Κύπρος ζήτησε την υποστήριξή μας, σε μία δύσκολη περίοδο για τους γείτονές μας, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενδεχομένως θεσμοθετώντας τη συμμετοχή του Ισραήλ σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτικής προστασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε.

Αλλά, βεβαίως, και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς η τεχνολογία θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Συνομιλούμε ήδη με το Ισραήλ για λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας προσφέρουν δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού. Αν χρειάζεστε μία χώρα που αντιμετωπίζει πολλές πυρκαγιές ώστε να εκπαιδεύσετε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σας να τις εντοπίζουν, η Ελλάδα θα ήταν, δυστυχώς, μία από τις πρώτες επιλογές.

Πρέπει, ωστόσο, να έχουμε επίγνωση ότι η πολιτική προστασία θα ανέβει στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Πρόκειται για μια πραγματική απειλή που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ζωές, σε περιουσίες, αλλά και στο φυσικό μας περιβάλλον. Και προφανώς, περισσότερη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα μόνο θα μας ωφελήσει.

Επιτρέψτε μου επίσης να τονίσω αυτό που επισημάνατε και οι δυο σας: τις πολύ ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων των τριών χωρών μας, το γεγονός ότι ο τουρισμός μεταξύ των χωρών μας ανθεί, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης του εμπορίου και των άμεσων ξένων επενδύσεων μεταξύ των τριών χωρών μας. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω και προσβλέπουμε στη διερεύνηση της βελτίωσης του τριμερούς εμπορίου και των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των πολιτών μας.

Τέλος, όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, έχουμε ισχυρές σχέσεις, ειδικότερα η Ελλάδα με την Κύπρο -είναι μια πολύ προφανής και μακροχρόνια σχέση- αλλά και με το Ισραήλ. Υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε στην άμυνα. Στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι συνεργαζόμαστε πολύ αποτελεσματικά. Μερικές φορές πράγματα που δεν γίνονται δημοσίως γνωστά δείχνουν το βάθος της σχέσης μας, όταν πρόκειται για τις αντιτρομοκρατικές μας πρωτοβουλίες.

Επιτρέψτε μου να κλείσω υπενθυμίζοντας το παλιό ρητό που λέει ότι “αν θέλετε να πάτε γρήγορα, πηγαίνετε μόνοι σας, αλλά αν θέλετε να πάτε μακριά, πηγαίνετε μαζί”. Εμείς σίγουρα θέλουμε να πάμε μακριά και θα πάμε μαζί. Αλλά μπορούμε επίσης να πάμε και γρήγορα και μακριά, αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι για αυτή την ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση, προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας, στο Ισραήλ».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIO/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ)
Κοινή Δήλωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Η Κοινή Δήλωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση των τριών χωρών να συνεχίσουν να ενισχύουν τη δυναμική συνεργασία τους στο πλαίσιο της τριμερούς πλατφόρμας, έχει ως εξής:

«We, Nikos Christodoulides, President of the Republic of Cyprus, Kyriakos Mitsotakis, Prime Minister of the Hellenic Republic, and Benjamin Netanyahu, Prime Minister of the State of Israel, having met in Nicosia today, September 4th 2023, for the 9th Trilateral Summit between our countries and reaffirmed our commitment to continue strengthening the dynamic cooperation of our trilateral partnership platform. Our engagement reflects our shared values and ever-increasing common interests, aiming to contribute to peace, stability, security and prosperity in the Eastern Mediterranean and the wider region.

As underlined on previous occasions, our three countries remain committed to welcoming other like-minded parties in our resolute effort to create and advance synergies, to the benefit of our countries and peoples, as well as of our region.

We reviewed progress achieved in a multiplicity of cooperation pillars, which have been developing in the eight years since the inception of this Trilateral forum and reaffirmed our aim to propel collaborations in key domains, such as energy, defense, emergency response, environment, tourism, health, technology and innovation, and diasporas.

We agreed that the energy sector, and in particular, natural gas, electricity and renewable energy, is a solid foundation for cooperation in the region, based on international law including the law of the sea and the respect of all states to exercise their rights in their respective EEZ/Continental Shelf.

In light of the growing need for energy diversification and interconnectivity, due to the geopolitical developments, we reaffirmed the common interest to advance prospects for a reliable energy corridor from the Eastern Mediterranean basin to Europe. In this context we stressed the importance of further promoting energy synergies with like-minded countries including the EMGF and regional projects such as electrical interconnections, like the EuroAsia Interconnector, and possible natural gas/hydrogen pipelines.

Addressing the global challenge of climate change, we agree to reinforce our efforts through regional cooperative projects, R&D, innovative energy technologies and promoting further regional energy connectivity. Against the backdrop of recent wildfires in Greece and Cyprus, taking note of the recent assistance provided by Israel, we reaffirm our mutual commitment to assist each other in responding to emergencies and further enhance our coordination and joint capabilities for that purpose.

We also reaffirmed on the value of the 3+1 format with the United States which can offer tangible deliverables, inter alia, in the areas of energy, economy, climate action, emergency preparedness and counterterrorism. It was agreed to work together towards holding a ministerial 3+1 meeting later this year.

Given the positive momentum unleashed by the historic Abraham Accords and the new opportunities that it has created, we explored ways of linking work done in our Trilateral platform with other regional formats, including the Negev Forum.

The strengthening and widening of the circle of peace between Israel and the Arab world, unthinkable only a few years ago, holds the promise for a more secure and prosperous region, and we are committed to encourage and support this process.

Prime Minister Mitsotakis and Prime Minister Netanyahu were briefed by President Christodoulides on the latest developments around the Cyprus Issue and welcomed his initiative to include an enhanced EU role in the efforts to resume negotiations. In this context the three sides expressed unwavering support for a just, comprehensive, and viable settlement of the Cyprus problem, based on international law and relevant UN Security Council Resolutions.

They also expressed serious concern over recent actions in the buffer zone near Pyla, taking note of the Security Council’s 21 August press statement on this matter. In this vein, they underscored the need to avoid any further unilateral or escalatory actions that could raise tensions and harm the prospects for a settlement.

We agreed that a settlement which will reunify the island, based on the respect of democratic principles, human rights and fundamental freedoms of all Cypriots, would not only benefit the people of Cyprus in its entirety, but also significantly contribute to the peace and stability of the region.

We firmly and unequivocally condemned all forms of terrorism, as well as incitement to violence and hatred.

We called on our regional partners and the rest of the international community to step up the efforts to curb terrorism and hold all entities which promote and sponsor it accountable. Recent terror plots against Israeli and Jewish targets were encouraged by foreign actors who aim to destabilize the region. These malicious attempts were foiled thanks to the Greek and Cypriot authorities and demonstrated the common threat of terrorism and the importance of our close cooperation in the fight against it.

We reiterated our steadfast commitment to the enhancement of EU-Israel relations. We underline the need to promote cooperation in the framework of the EU-Israel Association Agreement, and the reconvening of the EU-Israel Association Council during the last quarter of this year.

We also noted the importance of the Aqaba and Sharm El Sheikh meetings and their key contribution to de-escalation and stability, as well as their potential for rebuilding trust between the parties which is needed for advancing a just and lasting peace.

We agreed that the next trilateral Summit will be held in Israel, during 2024».

Μητσοτάκης με Χριστοδουλίδη: Σημαντικοί οι επόμενοι μήνες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στην κρισιμότητα της προσεχούς περιόδου για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και την επιτακτική ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών στο Κυπριακό, πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αναφέρθηκε νωρίετρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία, πριν από την έναρξη των εργασιών της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε ο κ. Μητσοτάκης, όπου και τον υποδέχθηκε ο κύπριος πρόεδρος και ακολούθησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ είχαν στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση (φωτογραφία κάτω) και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο τριμερής μηχανισμός εντάσσεται στις περιφερειακές συνεργασίες οι οποίες αποδεικνύουν τον ρόλο που Κύπρος και Ελλάδα, ως κράτη-μέλη της ΕΕ, μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για το Κυπριακό και για τα Ελληνοτουρκικά. Θεωρώ ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας μήνες για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα.

»Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, οι συναντήσεις που θα έχουμε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου είναι καθοριστικής σημασίας και είμαστε εδώ για να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θετικά βήματα και στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

»Η επίλυση των διαφορών, η επίλυση των όποιων προβλημάτων, η επίλυση του Κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας για μας», σημείωσε, για να επαναλάβει ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου».

«Αυτό που πολύ ξεκάθαρα μετέφερα και πρόσφατα στον βοηθό γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είναι η ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για να οδηγηθούμε σε επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα έχει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονές μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν χώρες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, «ένα τριμερές σχήμα που –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– έχει αντέξει στον χρόνο» και έχει δείξει την ωφέλειά του, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε άλλους τομείς.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσυπογράφει την προσέγγιση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης», τόνισε και με την εκτίμηση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου συζητήθηκε η  ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της οικονομίας, του τουρισμού και του αγροδιατροφικού τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στην πολιτική προστασία και στην ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης, τόσο μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, όσο και μέσω της διασύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...