619
Από τη συνάντηση ου Πρωθυπουργού με τον ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Ιονελ Τσούκα στο Μαξίμου | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης με Τσούκα: Η Ελλάδα πιστή στο δρόμο της διπλής ετοιμότητας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 14:13
Από τη συνάντηση ου Πρωθυπουργού με τον ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Ιονελ Τσούκα στο Μαξίμου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης με Τσούκα: Η Ελλάδα πιστή στο δρόμο της διπλής ετοιμότητας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 14:13

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Ρουμανίας (και της Βουλγαρίας) στη ζώνη του Σένγκεν, επαναβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Ιονέλ Τσούκα .

«Επιβεβαιώσαμε τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις αλλά και την κοινή μας πίστη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας, της ισονομίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελλάδα και Ρουμανία άλλωστε, εκτός από γείτονες στα Βαλκάνια είναι εταίροι στην ΕΕ, είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κάτι το οποίο αναδείχθηκε και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης όπου οι χώρες μας εμφανίστηκαν ως δύο από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική και νοτιοανατολική πτέρυγα του Ατλαντικού Συμφώνου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδική αναφορά έκανε εξάλλου στα  εγκαίνια του αγωγού IGB (την Παρασκευή) και τη μεγάλη σημασία του έργου. Κατεβλήθη -τόνισε-  μεγάλη προσπάθεια ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να είναι έτοιμο το έργο στα μέσα του χρόνου, αναγνωρίζοντας έτσι «τον ρόλο που αυτές οι υποδομές μπορεί να παίξουν στη γρήγορη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία που δυστυχώς εργαλειοποιεί γεωστρατηγικά τις ενεργειακές της πηγές».

«Συμφωνήσαμε -είπε-  να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας στην ενέργεια», καθώς η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ως κόμβος εισόδου αλλά και μεταφοράς φυσικού αερίου, καλύπτοντας προφανώς τις εθνικές ανάγκες αλλά και τροφοδοτώντας την ευρύτερη περιοχή και ασφαλώς και τη Ρουμανία.

Και «δεν πρόκειται μόνο για μία εμπορική επιλογή αλλά για μία πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης με ευρύτερη εμβέλεια που σηματοδοτεί και μία πιο μεσομακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον τομέα της ενέργειας».

Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στη συνάντηση με τον ρουμάνο πρωθυπουργό συζητήθηκαν επίσης οι  εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επαναφορά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα του ωμού αναθεωρητισμού «αναζητώντας πάντα τρόπους να στηρίξουμε την αμυνόμενη Ουκρανία και φυσικά ανάμεσα τους και τις δυνατότητες να βρεθούν εναλλακτικές οδοί εξαγωγής και μεταφοράς της μεγάλης αγροτικής παραγωγής της Ρουμανίας στις διεθνείς αγορές».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι Ελληνες και Ρουμάνοι «στέκονται δίπλα δίπλα και απέναντι στις απειλές της κλιματικής κρίσης που μας αφορούν όλους», κάνοντας στο σημείο αυτό αναφορά στη συνδρομή των ρουμάνων πυροσβεστών το περσινό καλοκαίρι, που τότε ήταν ένα έκτακτο σχέδιο και τώρα έγινε οργανωμένη συνεργασία, όπως επεσήμανε, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης  ευχαρίστησε τον ρουμάνο ομόλογό του, επισημαίνοντας  ότι ως πρώην στρατηγός ο ίδιος σίγουρα κατανοεί τη σημασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας απέναντι σε ασύμμετρους κινδύνους. .

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως  ενημέρωσε τον κ. Τσούκα για τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, την έντονη ρητορική, τις επιθετικές κινήσεις της Αγκυρας που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Όπως είπε, επανέλαβε πως «η χώρα μας είναι πιστή στο δρόμο της διπλής όσο και αποφασιστικής ετοιμότητας να υπερασπιστεί από τη μία τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς να κάνει καμία απολύτως έκπτωση αλλά ταυτόχρονα να υποδεχθεί ταυτόχρονα έναν καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας που πάντα πρέπει να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο συνομιλούν γείτονες χώρες».

Ανέφερε επίσης πως το καλό κλίμα της σημερινής συνάντησης πλαισιώνεται από μια πρωτοβουλία ξεχωριστής σημασίας, την έκθεση «Ελλάδα-Ρουμανία: 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων», στο Βυζαντινό Μουσείο.

Από την πλευρά του ο κ. Τσουκα υπογράμμισε ότι η Ρουμανία ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα και πέρυσι ήμασταν πραγματικά δίπλα στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, δίπλα στον ελληνικό λαό, όταν είχαμε αυτές τις τρομερές πυρκαγιές. Φέτος ήρθαμε πάλι να βοηθήσουμε και θα είμαστε δίπλα σας με πολύ περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη, όχι μόνο με τους 28 πυροσβέστες που είναι σήμερα εδώ και τα οκτώ οχήματα, αλλά και με άλλους που εάν χρειαστούν μπορείτε να βασιστείτε στη βοήθεια μας. Οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή μπορείτε να βασιστείτε στην βοήθεια μας γιατί είμαστε σίγουροι ότι και εσείς θα κάνετε το ίδιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News