513
Kυριάκος Μητσοτάκης και Νικολάι Τσιούκα την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι | ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης με Τσιούκα για Ουκρανία: Εκφράσεις αναθεωρητισμού θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 16:28
Kυριάκος Μητσοτάκης και Νικολάι Τσιούκα την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι
|ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης με Τσιούκα για Ουκρανία: Εκφράσεις αναθεωρητισμού θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 16:28

«Θεμελιώδης πολιτική της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός στην κυριαρχία όλων των κρατών», και στο πλαίσιο αυτό «καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις κατευθύνσεις», επανέλαβε στο Βουκουρέστι ο Πρωθυπουγός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην αναγώριση των αυτοακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ από τη Μόσχα.

Στις κοινές του δηλώσεις με τον ρουμάνο ομόλογό του, Νικολάι Ιονέλ Τσιούκα, και στην αναφορά του για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, ο Πρωθυπουργός μίλησε για κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και βασίζονται στον αναθεωρητισμό.

Οι εκφράσεις αυτές αναθεωρηρισμού, σημείωσε, θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα και αφού επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, υπογράμμισε ότι «συντασσόμαστε με τους εταίρους μας για κοινή και ουσιαστική αντίδραση» απέναντι στις κινήσεις της Μόσχας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου σητν παρουσία της πολυπληθούς κοινότητας των ομογενών μας στην ανατολική Ουκρανία δεσμευόμενος ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξή τους, ενώ αναφορικά με την τροφοσία της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ωστόσο, σημείωσε, εξάγονται τρία συμπεράσματα:

«Πρώτον ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί με τρόπο που δεν θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η φθηνότερη ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια, πρέπει να διευρύνουμε τις πηγές προμήθειας ενέργειας, ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τη Ρωσία και εδώ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η Ρουμανία, η οποία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο.

»Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα και θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

»Τρίτον η συζήτηση περί στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη».

Αναφερόμενος τέλος στην Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε ό,τι αφορά στις απειλές, αλλά το παράθυρο μας πάντα ανοιχτό σε ό, τι αφορά στον διάλογο».

Κλείνοντας, δήλωσε ότι η Αθήνα στηρίζει ένθερμα το αίτημα του Βουκουρεστίου να εισέλθει στο σύστημα Σένγκεν, όπως και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν γένει.

Από την πλευρά του. ο ρουμάνος πρωθυπουργός, Νικολάι Τσιούκα, στάθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης του μεγάλου περιθωρίου εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων τόσο στην οικονομία, όσο και σε άλλους τομείς.

«Στο πλαίσιο της επίσκεψης», γνωστοποίησε, «θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής προστασίας, που αποτελεί επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας, όπως έγινε πέρυσι το καλοκαίρι στις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο».

Στα της Ουκρανίας, τόνισε με τη σειρά του ότι το Βουκουρέστι έχει καταδικάσει απερίφραστα τη νέα παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Τέτοιες εξελίξεις, παρατήρησε, επιδεινώνουν την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. Στηρίζουμε με κάθε μέσο τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης».

Στην αναφορά του τέλος στο Μεταναστευτικό, ο  ρουμάνος πρωθυπουργός εξέφρασε τη ελπίδα «να υπάρξει πρόοδος αυτό το εξάμηνο στο ζήτημα του ευρωπαϊκού Κανονισμού Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε το πλαίσιο να είναι πιο λειτουργικό», ενώ και στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ότι η Ρουμανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...