866
Ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του δ.σ. του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο στη σύσκεψη της Δευτέρας στο «Ελ. Βενιζέλος» | Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης με ΣΕΤΕ: Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν την τουριστική σεζόν – οι δύο βασικές προτεραιότητες

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2023, 13:36
Ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του δ.σ. του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο στη σύσκεψη της Δευτέρας στο «Ελ. Βενιζέλος»
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης με ΣΕΤΕ: Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν την τουριστική σεζόν – οι δύο βασικές προτεραιότητες

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2023, 13:36

Αισιόδοξος  (και) για τη νέα τουριστική σεζόν εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του κατά τη συνάντηση εργασίας με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, στάθηκε στην «αναβάθμιση του brand της χώρας» που όπως είπε, «μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι και για το 2023, αλλά και για τις επόμενες χρονιές», ενώ αναφέρθηκε στις δύο βασικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης: τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και το μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος για τους εργαζομένους στον τουρισμό.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «οι εκλογές δεν θα διαταράξουν την ομαλή πορεία της τουριστικής περιόδου» και «από εκεί και πέρα – πρόσθεσε- όταν θα έρθει η ώρα να κάνουμε τον συνολικό ετήσιο απολογισμό, να είμαστε πάλι στην ευχάριστη θέση να έχουμε ξεπεράσει τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει, έτσι ώστε ο τουρισμός να συνεχίσει να μας εκπλήσσει ευχάριστα».

«Πιστεύω -τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της σύσκεψης- ότι έχουμε ήδη πετύχει έναν κεντρικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην είναι αποκλειστικά ένας προορισμός τον οποίο προτιμούν οι επισκέπτες μας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες»,  υπογραμμίζοντας ότι «τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία προέρχονται από τον τουρισμό, ξεπέρασαν -και αυτά- τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Με αποτέλεσμα να έχουμε και περισσότερες δημοσιονομικές αντοχές να στηρίξουμε την κοινωνία με μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση της εισαγόμενης ακρίβειας».

«Κοινή αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, είναι η συνολική αναβάθμιση του προϊόντος μας. Να δαπανούν περισσότερα χρήματα οι επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα μας, να μετράμε την επιτυχία της τουριστικής περιόδου όχι μόνο με τον αριθμό των αφίξεων, αλλά κυρίως με το εισόδημα το οποίο οι επισκέπτες αυτοί αφήνουν τελικά στην χώρα μας», σημείωσε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στις δύο βασικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Οσον αφορά την πρώτη, που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην «προστασία του περιβάλλοντος και των προορισμών μας, ειδικά κάποιων εμβληματικών προορισμών οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από μεγάλη πίεση και θα πρέπει να σκεφτούμε άμεσα το μέλλον τους, με παρεμβάσεις οι οποίες δεν μπορούν πια να αργούν πολύ».

Η δεύτερη προτεραιόητα, συμπλήρωσε,  «έχει να κάνει με τους εργαζόμενους στον τουρισμό, με την δυνατότητα όλοι να έχουν το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Αυτό έχει να κάνει με τους καλύτερους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά φυσικά και τις ελλείψεις που ήδη παρατηρούνται ως προς το εργατικό δυναμικό, κάτι το οποίο μας υποχρεώνει να σχεδιάζουμε από τώρα παρεμβάσεις που θα έχουν ένα μακροχρόνιο αποτύπωμα».

Αναφερόμενος εξάλλου στις  δυσκολίες τις οποίες κληθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια, ο Πρωθυπουργός είπε:

«Η πανδημία αποτέλεσε μία πρωτοφανή δοκιμασία για τον κλάδο του τουρισμού, πήραμε όμως τολμηρές αποφάσεις οι οποίες δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος στηρίζοντας το brand της Ελλάδος, ανοίγοντας από τους πρώτους, αλλά με απολύτως ασφαλή τρόπο. Και νομίζω ότι δρομολογήσαμε τις περσινές και τις φετινές εξελίξεις ουσιαστικά πριν από δύο και τρία χρόνια, όταν διαχειριστήκαμε -πιστεύω- με μεγάλη επιτυχία και στηρίζοντας τον κλάδο του τουρισμού την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε την αύξηση  κατά 8% της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη και ανά τουρίστα. «Οι πολλαπλές επενδύσεις που γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα και προγραμματίζει και κάνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση και στις δημόσιες επενδύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τους τουριστικούς προορισμούς», τόνισε ο υπουργός, «είναι τα εχέγγυα για περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη και του αγροτικού κλάδου και του εμπορικού κόσμου και των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό και του real estate και της κατασκευής. Μια που 8 στις 10 επενδύσεις πλέον είναι τουριστικού ενδιαφέροντος ή υποδομών για τον τουρισμό».

«Κεφαλαιοποιώντας το πολύ καλό brand name το οποίο έχει φτιάξει η χώρα, το οποίο ενδυναμώθηκε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και της πανδημίας Covid και του τρόπου με τον οποίο άνοιξε ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2020 και συνέχισε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2021 αποτελώντας -σε πολλές περιπτώσεις και με πολλές πρακτικές- και παράδειγμα και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καταφέραμε, κεφαλαιοποιώντας αυτή την πολύ σωστή στρατηγική, να πετύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2023 και οι στόχοι για ολόκληρο το έτος. Επισημάνθηκε ακόμη ότι τα έσοδα της περσινής περιόδου ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καταγράφηκαν εισπράξεις-ρεκόρ από τις τρεις κυριότερες αγορές: το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Αντίστοιχα, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας είναι αυξημένη κατά 64,4% σε σύγκριση με τους πρώτους δύο μήνες του 2022 και κατά 2,5% έναντι του 2019, του τελευταίου έτους προ πανδημίας κατά το οποίο καταγράφηκε ιστορικό υψηλό στον τουρισμό, υπάρχει σταθερή διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αεροπορικές συνδέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο άνοιγμα της Κίνας, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο ήταν αυξημένες κατά 71,9% σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2022, με σημαντική άνοδο στα έσοδα τόσο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο και από χώρες πέραν των 26 εταίρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...