623
|

Μητσοτάκης στο Βloomberg: Το κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει – μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 16:50

Μητσοτάκης στο Βloomberg: Το κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει – μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 16:50

Την κατάθεση πρότασης σε επίπεδο ΕΕ για το θέμα των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα γνωστοποίησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Η κλιματική κρίση πλήττει με τρόπο βάναυσο τη λεκάνη της Μεσογείου», ανέφερε αρχικά ο Πρωθυπουργός. Ηδη, όμως, σημείωσε, έχουμε ενεργοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

«Στην Ελλάδα κλείνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες. Είχαμε βάλει στόχο (να ολοκληρωθεί η απολιγνιτοποίηση) έως το 2028, αλλά πιθανώς να το επιτύχουμε έως το 2025. Προσθέτουμε στο ενεργειακό μείγμα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ολα αυτά», εξήγησε, «υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για 32 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα τα επόμενα έξι χρόνια».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα και μέσω κρατικής ενίσχυσης, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης προς τους παρόχους του ηλεκτρικού ρεύματος να απορροφήσουν μέρος της αύξησης της τιμής του ρεύματος».

«Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους επόμενους 3 με 6 μήνες», ενώ «έχουμε καταθέσει πρόταση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Γίναμε κυβέρνηση το 2019 με την ξεκάθαρη εντολή να ξαναφέρουμε την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Παρά την πανδημία του κορονοϊού κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας άγγιξε το 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναθεωρήσαμε την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 5,9% για το 2021, και πιθανώς αυτό να είναι μία απαισιόδοξη θεώρηση. Διαπιστώνουμε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις. Το κλίμα στην Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης έχει βελτιωθεί σημαντικά», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει μέσα απο τη συνέντευξή του στο  Bloomberg (δείτε την ολόκληρη κάτω) ο Πρωθυπουργός.

Στα του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι  «υποστηρίξαμε τον τουριστικό μας κλάδο και κατορθώσαμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας». «Είχαμε -είπε- μία πολύ καλή τουριστική σεζόν, καλύτερη από αυτήν που αναμέναμε αρχικώς», για να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα βρέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό, που διευκόλυνε κατά πολύ τα ταξίδια στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

«Εχουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, ώστε να αναπτύξουμε το εγχώριο τουριστικό μας προϊόν με έναν βιώσιμο τρόπο και αναμένω το 2022 να είναι πραγματικά μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», συμπλήρωσε στη σχετική αναφορά του ο Πρωθυπουργός.

Κληθείς να μιλήσει για τις σχέσεις με την Τουρκία, κ. Μητσοτάκης είπε αρχικά πως «είχαμε πολλή ένταση με την Τουρκία πέρυσι, αλλά φέτος ήταν καλύτερη η κατάσταση».

«Εχουμε περίπλοκα ζητήματα με την Τουρκία, πολύ δύσκολα ζητήματα νομικής φύσεως αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος και αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο», επανέλαβε.

Αλλωστε, είπε, είχαμε ανάλογα θέματα με την Ιταλία και την Αίγυπτο με τις οποίες και υπογράψαμε τις σχετικές συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες. Εχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας, χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε στην απάντησή  τουκαι έκανε ειδική αναφορά και στο Μεταναστευτικό.

«Πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό. Η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί μία κατάσταση ανάλογη με ό,τι συνέβη το 2015, ήτοι ανεξελέγκτες μεταναστευτικές ροές. Έχω δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας και το κάνουμε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο και το κάνουμε με επιτυχία», ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg έκλεισε με μία αναφορά στο Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον Πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί τον όρο success story για να περιγράψει την ιστορία του Greek Freak. Είναι Ελληνας απο τη Νιγηρία, είναι 100% Ελληνας, και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα μετανάστευσης.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...