937
| SOOC/Reuters/CreativeProtagon

Μητσοτάκης και Μακρόν: Το σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων και το κάλεσμα σε γάλλους επενδυτές

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 08:03
|SOOC/Reuters/CreativeProtagon

Μητσοτάκης και Μακρόν: Το σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων και το κάλεσμα σε γάλλους επενδυτές

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 08:03

Πρώτος σταθμός, Παρίσι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία –την πρώτη της πρωθυπουργίας του– σε μια επιχείρηση «πειθούς», με σκοπό δηλαδή να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, ότι ο ίδιος έχει σαφές αναπτυξιακό μοντέλο και πως εν τέλει αυτό το μοντέλο απαιτεί τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τους οποίους δέσμευσε επί χρόνια τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμως, βέβαια, διαμηνύεται ότι στόχος του Πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιήσει αυτή την πρώτη επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι για απευθύνει κάλεσμα σε γάλλους επενδυτές –η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό (εδώ) είναι ένα καλό timing.

Ωστόσο είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να εδραιώσει έναν προνομιακό δίαυλο επικοινωνίας με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα θερμός, όπως και ο προκάτοχός του στο Ελιζέ, Φρανσουά Ολάντ, με τον Αλέξη Τσίπρα. Και βεβαίως να θέσει, όχι πιεστικά αλλά ξεκάθαρα, το αίτημα της Αθήνας για τη μείωση των προβλεπόμενων στόχων για τα πλεονάσματα.

Κατά το ρεπορτάζ, ο Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να θέσει «εδώ και τώρα» θέμα μείωσης των πλεονασμάτων. «Πρώτα θα τους πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και ότι θα φέρουμε εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και μετά θα (συ)ζητήσουμε τα πλεονάσματα», είναι το μήνυμα. Μάλιστα αυτή η προσεκτική προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε ήδη την κριτική από την αντιπολίτευση, με μια μάλλον βιαστική ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Παρ’ ολ’ αυτά, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να εξηγήσει στον κορυφαίο ευρωπαίο συνομιλητή του το σχέδιο-πρότασή του για σταδιακή αποκλιμάκωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας: η μείωση να ξεκινήσει όχι από το 2020, αλλά από το 2021 και να μειώνεται 0,5% ετησίως μέχρι το 2023. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ελιζέ, ο Πρωθυπουργός είχε υποδεχτεί στο Μαξίμου τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρυνό ΛεΜέρ σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι (εδώ).

Είναι μια ρεαλιστική πρόταση που θα ακούσει ο γάλλος πρόεδρος ο οποίος πάντως έχει και άλλον καλεσμένο την Πέμπτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με τον οποίο πρέπει να συζητήσει το φλέγον πρόβλημα του Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σκοπεύει, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να απευθύνει κάλεσμα στους γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Θα συνοδεύσει την πρόσκλησή του με δέσμευση για άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Βασικός στόχος πάντα και «απαράγραπτη δέσμευση του πρωθυπουργού», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, αίτημα το οποίο θα θέσει και στον Μακρόν αλλά και την επόμενη εβδομάδα στην συνάντηση που θα έχει, στις 29 Αυγούστου, με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.

Μητσοτάκης στη Figaro: «Εχουμε σχέσεις ιστορικές»

Ανοιχτή πρόσκληση σε γάλλους επιχειρηματίες, προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, απευθύνει μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται μεταξύ άλλων στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη της Γαλλίας.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ιστορικές, βαθιές και διαρκείς. Βγαίνουμε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την αλληλεγγύη της. Η σημερινή κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη ώστε κάθε μία από τις αποφάσεις μας θα θέσει το πλαίσιο για το αύριο. Ως Πρωθυπουργός, θέλω να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινούς στόχους, τόσο πολιτιστικούς όσο και πολιτικούς, ώστε το ευρωπαϊκό μας μέλλον να αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να ανταποκρίνεται σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η αλλαγή του κλίματος, που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε πολίτη. Μια Ευρώπη που θα εμπνέεται από το παρελθόν μας», προσθέτει μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να οικοδομήσει την απαραίτητη αξιοπιστία για να προωθήσει μία «συμφωνία για την ανάπτυξη». Η στρατηγική του ξεκινά από το ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και πως η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020. Θα θέσει έτσι τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επίσης από ελληνικής πλευράς, τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. Συνολικά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν θα τεθούν και τα θέματα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, η παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης δείχνει από τη μια πλευρά τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφεραν συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και το μοναδικό μέλος της ΕΕ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί τον βασικό πυλώνα σταθερότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...