529
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην έδρα της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Λιβύη | INTIME NEWS / ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: «Η Λιβύη θα σταθεί στα πόδια της χωρίς κηδεμόνες και μισθοφόρους»

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 20:44
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην έδρα της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Λιβύη
|INTIME NEWS / ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: «Η Λιβύη θα σταθεί στα πόδια της χωρίς κηδεμόνες και μισθοφόρους»

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 20:44

«H Ελλάδα έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την περιοχή. Κατανοεί, πιστεύω, περισσότερο από άλλους, την ιστορία της χώρας, η οποία από αποικιακή κατάκτηση πέρασε στη συντηρητική μοναρχία και, έπειτα, σε ένα αυταρχικό καθεστώς για να ακολουθήσει ένας πολυετής αιματηρός εμφύλιος. Είναι καιρός, λοιπόν, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στον κ. Πρόεδρο και στον κ. Πρωθυπουργό να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη. Χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με “συμφωνίες” που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Και, ασφαλώς, να σταθεί στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς μισθοφόρους, η παρουσία των οποίων υπονομεύει την κυριαρχία και την ειρήνη».

Οσοι άκουγαν τον χαιρετισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελετή της επίσημης επαναλειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη, δεν είχε αμφιβολία ότι απευθυνόταν σε περισσότερα του ενός ακροατήρια. Κι αν η λιβυκή πολιτική εξουσία ήταν ο αυτονόητος παραλήπτης των μηνυμάτων, ο άλλος ήταν στην Αγκυρα και ήταν ο Ερντογάν.

Στη λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ταξίδι είχε πολλαπλή στόχευση: Την επισφράγιση της επανέναρξης των διμερών σχέσεων με τη “νέα” Λιβύη και την έκφραση της αμέριστης ελληνικής στήριξης στην προσπάθεια της χώρας να σηκωθεί όρθια από τις στάχτες του πολέμου και να γιατρέψει τις πηγές της.

«Στο πρόσωπο της Ελλάδας, ο λιβυκός λαός θα βρει έναν ειλικρινή φίλο, ειλικρινή συμπαραστάτη. Τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ο τόπος αυτός να επιστρέψει στην πολιτική ομαλότητα και στην οικονομική ευημερία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Προξενείο στη Βεγγάζη

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σύντομα «η χώρα μας θα έχει και δεύτερη διπλωματική εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη. Eτσι, μαζί με την Πρεσβεία μας, εδώ, στην Τρίπολη -που ανασυστάθηκε, θυμίζω, ουσιαστικά εκ του μηδενός- θα διαμορφωθούν δύο ισχυροί βραχίονες για να γεφυρώσουν τις όποιες αποκλίσεις υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ των δύο κρατών. Αλλά και να οικοδομήσουν νέους δεσμούς συνεργασίας και κοινής προόδου».

Τόνισε δε πως «η Ελλάδα έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την περιοχή. Κατανοεί, πιστεύω, περισσότερο από άλλους, την ιστορία της χώρας, η οποία από αποικιακή κατάκτηση πέρασε στη συντηρητική μοναρχία και, έπειτα, σε ένα αυταρχικό καθεστώς για να ακολουθήσει ένας πολυετής αιματηρός εμφύλιος. Είναι καιρός, λοιπόν, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στον κ. Πρόεδρο και στον κ. Πρωθυπουργό να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη. Χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με “συμφωνίες” που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Και, ασφαλώς, να σταθεί στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς μισθοφόρους, η παρουσία των οποίων υπονομεύει την κυριαρχία και την ειρήνη».

H ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με το προσωπικό της Πρεσβείας που αναλαμβάνει καθήκοντα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τις πολύτιμες υπηρεσίες που θα προσφέρουν σε όλους όσοι τις αναζητήσουν στο «σπίτι» της Ελλάδος στην Λιβύη, όπου «η ελληνική καρδιά θα χτυπά πιο δυνατά».

Στην Πρεσβεία παραβρέθηκαν Ελληνες που διαβιούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Λιβύη μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Τρίπολη, Δημήτρης Αναστασίου αλλά και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκης Μανδαλιός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...