340
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Αθήνας μας να σταθεί, από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους της, στο πλευρό της Ουκρανίας | ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στον ουκρανό πρωθυπουργό: Η Ελλάδα αποφασιστικά στο πλευρό σας

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 15:57
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Αθήνας μας να σταθεί, από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους της, στο πλευρό της Ουκρανίας
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στον ουκρανό πρωθυπουργό: Η Ελλάδα αποφασιστικά στο πλευρό σας

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 15:57

Τη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα των Ουκρανών και στις προσπάθειες διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Ουκρανίας είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον ουκρανό ομόλογό του Ντενίς Σμιχάλ, λίγο πριν την έναρξη της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Επανέλαβε, επίσης, την κατηγορηματική καταδίκη της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) και υπογράμμισε ότι η χώρα μας αναγνωρίζει τις περιοχές αυτές ως τμήμα της ουκρανικής επικράτειας και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος τους, σε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Αθήνας μας να σταθεί, από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους της, στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ενημέρωσε, τέλος, τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας του για τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας κατά του αναθεωρητισμού και της αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών και ζήτησε από τον ομόλογό του την ευθυγράμμιση με τις θέσεις της ΕΕ για την Τουρκία.

(ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα αποτελεί μια πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας η οποία υιοθετήθηκε από την ΕΕ έπειτα από σχετική πρόταση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία έφερε στην τσεχική πρωτεύουσα τους «27» της ΕΕ αλλά καθώς και ηγέτες άλλων χωρών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον, μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...