547
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεξιά, κατά την ομιλία του σε ευρωβουλευτές του ΕΛΚ | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης στο Στρασβούργο για τον Σασόλι – αλλά και για το… όχι και τόσο «λαμπρό ιστορικό» της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 22:00
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεξιά, κατά την ομιλία του σε ευρωβουλευτές του ΕΛΚ
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης στο Στρασβούργο για τον Σασόλι – αλλά και για το… όχι και τόσο «λαμπρό ιστορικό» της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 22:00

Φόρο τιμής σε έναν «πραγματικό Ευρωπαίο ηγέτη» απέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή μνήμης τη Δευτέρα στο Στρασβούργο για τον εκλιπόντα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Οπως έγραψε ο Πρωθυπουργός στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Σασόλι «πάντοτε αγωνιζόταν για την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην εκδήλωση για τον Νταβίντ Σασόλι στο Στρασβούργο
Γράφοντας στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Νταβίντ Σασόλι

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφερόμενος στον εκλιπόντα, ο οποίος ανήκε στο ιδεολογικά αντίπαλο στρατόπεδο, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

«Ένιωσα πως ήταν υποχρέωσή μου να αποτίσω φόρο τιμής στον Νταβίντ Σασόλι. Θυμάμαι με συγκίνηση την παρουσία του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, όταν βρέθηκε μαζί μας για να γιορτάσει την 40ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και τις προοπτικές που φέρνει το 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των άνω των 60 ετών και στο πρόστιμο που ισχύει από σήμερα. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η στρατηγική μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Έχουμε αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανακοινώσαμε τη στρατηγική, άρα πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν», είπε στους ευρωβουλευτές.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Πρωθυπουργός αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που πιθανόν θα περάσει το 8% για το 2021, έπειτα από μια «εξαιρετική τουριστική σεζόν».

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ότι «υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Για τον πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών της ενέργειας, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και ζήτησε την διερεύνηση λήψης μέτρων από την Επιτροπή. «Πρόκειται για ένα πεδίο που μας απασχολεί και, φυσικά, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών-μελών»,  είπε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει «αποδείξει ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων με απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι μία στρατηγική που μπορεί πραγματικά να αποδώσει», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτή είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος».

«Ένας από τους τομείς στους οποίους πρέπει να εργαστούμε πολύ πιο συστηματικά είναι το ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Αλλά συνολικά, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι η στρατηγική που εφαρμόσαμε λειτουργεί στην πράξη», επισήμανε ενώ ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ για τη στήριξή τους προς την Ελλάδα. «Και θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη που μας παρείχατε, ειδικά όταν κατηγορούμαστε για υποτιθέμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ένα, θα έλεγε κανείς, “λαμπρό ιστορικό”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...