728
Σαφ'ως πιο αιχμηρή η δευτερολογία Μητοοτάκη στη Βουλή | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Μητσοτάκης για Παππά: Δεν συνομιλώ, δεν αναγνωρίζω, ούτε χαριεντίζομαι με έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 16:42
Σαφ'ως πιο αιχμηρή η δευτερολογία Μητοοτάκη στη Βουλή
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Μητσοτάκης για Παππά: Δεν συνομιλώ, δεν αναγνωρίζω, ούτε χαριεντίζομαι με έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 16:42

Με την αιτιολόγησή της ενέργειάς του να αποχωρήσει επιδεικτικά από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρωτολογίας του και προτού ανέβει στο βήμα ο διορισμένος (από τον έκπτωτο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, υπενθυμίζεται) πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, άρχισε τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ότι  θα κάνει το ίδιο και όταν επανέλθει στο βήμα για τη δική του δευτερολογία ο άλλοτε Νο2 της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

«Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο, ούτε θα συνομιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του (σε μία ηχηρή αιχμή προς τον τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα γελάκια με τον κ. Παππά σε πρόσφατη κοινή τους παρουσία).

»Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση»,  θέλησε να υπογραμμίσει κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει από το βήμα μετά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, υπό το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών του  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Οπως σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, ο  αρχηγός της αντιπολίτευσης «είναι μεταβατικός» και «κανείς δεν ξέρει στο όνομα ποιου ομιλεί, του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Πολάκη ή του κ. Γκλέτσου».

«Οταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει αρχηγό και έναν στοιχειώδη βηματισμό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά θεσμική αντιπαράθεση.

»Και μην απορήσετε αν αποχωρήσω και στη δευτερολογία του. Αυτή θα είναι η πρακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ  εκλέξει μόνιμο αρχηγό, της ΚΟ και του κόμματος, με την προϋπόθεση ότι τα δύο πρόσωπα αυτά θα συμπίπτουν στην ιδιότητά τους», κατέληξε στην εν λόγω αναφορά του ο Πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος  στη συνέχεια στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «τίποτα δεν άλλαξε μετά την επανεκλογή σας ως αρχηγό του κόμματός σας . Ενδεχομένως να ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου. Σαν να κάνατε στο ΠΑΣΟΚ  μια στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξατε ακριβώς εκεί που βρισκόσασταν πριν γίνει η εσωκομματική σας διαδικασία».

Ετσι λοιπόν, συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη,  »τα πρώτα 18 λεπτά της ομιλίας σας, συζητώντας για διάφορα θέματα και επιχειρώντας να ταυτίσετε τη ΝΔ με την ακροδεξιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτή την επιχειρηματολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, είναι μία προσπάθεια που αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2023 [.].] Σε αντίθεση με αυτά που θέλετε να παρουσιάσετε,  είμαστε μια κεντροδεξιά, προοδευτική δύναμη που θα υπερασπίζεται πάντα την ανάγκη για τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

«Και εξέφρασα την ευχή να μπορούσαμε να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης. […] Δυστυχώς, την ίδια στάση επιλέξατε να ακολουθήσετε και στο πρώτο νομοσχέδιο μετά την επανεκλογή σας, στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ» -εδώ ο Πρωθυπουργός έκανε σαρδάμ λέγοντας «του ΠΑΣΟΚ», αλλά αυτό όπως είπε χαριτολογώντας,  δεν εκσυγχρονίζεται)  και διερωτήθηκε:

«Διαφωνείτε με τη ρύθμιση της εντοπιότητας, ώστε να στελεχώσουμε υπηρεσίες σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδος;

»Διαφωνείτε με την ανάγκη να περιορίσουμε την μεγάλη γραφειοκρατία και με στοχευμένες παρεμβάσεις θέλουμε να μειώσουμε τον χρόνο διορισμού ενός υπαλλήλου. Διαφωνείτε με τα πριμ παραγωγικότητας;»

»Οταν λέτε όχι σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «στέλνετε μήνυμα ότι στην προσπάθειά σας να καταστείτε εσείς ο πόλος απέναντι στην κυβέρνηση, έρχεστε να αρνηθείτε μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές και να λέτε ένα στείρο όχι σε όλα», αντί για μία πραγματική προσπάθεια να χτίσετε μια αξιόπιστή ενναλακτική πρόταση

Μέχρι στιγμής, «και ελπίζω να διαψευστώ στη συνέχεια», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «επιμένετε στην ίδια γραμμή που με ανάγκασε στο παρελθόν να αποκαλέσω το ΠΑΣΟΚ ως έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Εύχομαι να διαψευστώ. Και έχετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξετε ότι έχετε διάθεση συναίνεσης στην εκλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, με τον Πρόεδρο της Βουλής να προσπαθεί εδώ και μήνες να βρει μια σχετική πλειοψηφία. Το πρόσωπο που έχουμε βρει, δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο», ανέφερε ενδεικτικά ο Πρωθυπουργός..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...