556
«Η συμμετοχή στο Erasmus συνιστά ένα σημαντικό επαγγελματικό προσόν, πιστοποιώντας πολλές ικανότητες, που πολύ δύσκολα θα τις αγνοήσει ένας απαιτητικός εργοδότης», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης | InTime News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μητσοτάκης για Erasmus: Καμία άλλη δράση της ΕΕ δεν διαθέτει τέτοια επίδραση

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 20:57
«Η συμμετοχή στο Erasmus συνιστά ένα σημαντικό επαγγελματικό προσόν, πιστοποιώντας πολλές ικανότητες, που πολύ δύσκολα θα τις αγνοήσει ένας απαιτητικός εργοδότης», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
|InTime News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μητσοτάκης για Erasmus: Καμία άλλη δράση της ΕΕ δεν διαθέτει τέτοια επίδραση

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 20:57

Μια ανταλλαγή φοιτητών έγινε γρήγορα μια ακαδημαϊκή συνεργασία, και από τους 37 πρώτους φοιτητές που συμμετείχαν το 1987 φτάσαμε τους 6.500 φοιτητές που έκαναν χρήση του προγράμματος, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας τη Δευτέρα στο Ζάππειο στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων από την έναρξη του Erasmus.

Τόνισε ότι το Erasmus έφερε κοντά νέους και νέες από όλα τα σημεία της Ευρώπης οι οποίοι ανταλλάσσοντας τις τοπικές τους αναφορές, προσέφεραν στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ανέφερε επίσης ότι η προηγούμενη γενιά του Erasmus αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην πολιτική οικονομική και πολιτιστική ζωή της Ευρώπης. «Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δηλώνει ακόμη ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη και τη Νομική της σχολή. Καμία άλλη δράση της ΕΕ δεν διαθέτει τέτοια επίδραση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η συμμετοχή στο Erasmus συνιστά ένα σημαντικό επαγγελματικό προσόν, πιστοποιώντας πολλές ικανότητες, που πολύ δύσκολα θα τις αγνοήσει ένας απαιτητικός εργοδότης», σημείωσε ακόμη ο ίδιος, ενώ εξήρε τον καταλυτικό ρόλο του προγράμματος στην διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας στους νέους από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κόντρα στη «φθηνή δημαγωγία που θέλει την Ευρώπη πηγή όλων των κακών».

Ο Πρωθυπουργός προσέθεσε ότι είναι πρόγραμμα που υποστηρίζει καθηγητές και δασκάλους που μπορούν να μάθουν νέα πράγματα, και διευρύνει το γνωστικό τους αντικείμενο, ενώ -όπως είπε- σχολεία μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

«Για την Ελλάδα το πρόγραμμα παραμένει ο σταθερός δίαυλος επικοινωνίας με πολλά ευρωπαϊκά ιδρύματα, και συμβάλλει στην αναβάθμιση των ιδρυμάτων μας. Θεσπίζουμε εσωτερικό Erasmus προκειμένου να διευρύνουν το γνωστικό πεδίο οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Το ζητούσαν τα πανεπιστήμια, και οι φοιτητές πιστεύω ότι θα αγκαλιάσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εντός της χώρας πολύτιμη εμπειρία, και να έρθουν σε επαφή με νέα γνωστικά αντικείμενα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Erasmus plus που θεσπίζεται από την κυβέρνηση και αφορά φοιτητές σπουδαστές και μαθητές, ενώ είπε ότι μέχρι τώρα για τη λειτουργία του προγράμματος έχουν διατεθεί 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Στοίχημα ευρωπαϊκό και εθνικό το Erasmus»

Σημείωσε, επίσης, ότι το Εrasmus ήταν και παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός των νέων Ευρωπαίων, καλλιεργώντας το αίσθημα ότι ανήκουμε σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια στην ενωμένη Ευρώπη.

«Είχε πρόγραμμα, είχε μεγάλη συμβολή στη διάπλαση νέας γενιάς Ελλήνων με πατρίδα την Ελλάδα και χώρα την Ευρώπη, η οποία δεν ταύτισε την ΕΕ με τις επιδοτήσεις ή την πηγή όλων των κακών όπως τη θέλει η φθηνή δημαγωγία που αναπτύσσεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Η γενιά αυτή αντιστάθηκε στον αντιευρωπαϊσμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι στοίχημα ευρωπαϊκό και εθνικό. Παίρνει νέα διάσταση, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία φέρνει τον πόλεμο στην περιοχή μας, την ακρίβεια στις κοινωνίες, την εύφλεκτη ύλη για να φουντώσει ο λαϊκισμός και η ευρωπαϊκή αμφισβήτηση που εκτρέπει τις πραγματικές αιτίες μιας κρίσης. Σε μια τέτοια περίοδο χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών, των νέων της Ευρώπης στη βάση των αρχών που έκαναν την Ευρώπη πρωταγωνιστή. Την ελευθερία την εθνική ανεξαρτησία, τη διεθνή νομιμότητα, τη δημοκρατία, τις ανοιχτές κοινωνίες, την ανεκτικότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ολοκλήρωσε την ομιλία του παραπέμποντας σε βιβλίο του Ουμπέρτο Εκο.

«Το Erasmus έφτιαξε την πρώτη γενιά των γνήσιων ευρωπαίων, επειδή έφερε κοντά νέους από όλη την Ευρώπη. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για κάθε εργαζόμενο, ώστε να περνούν όλοι χρόνο στην Ευρώπη να ενσωματώνονται σε αυτή είπε ο Ουμπέρτο Εκο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News