764
Με τη συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός «εγκαινίασε» το νέο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού | ΙΝΤΙΜΕnews/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Mητσοτάκης: Περίπου 300 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια – θα πάνε σε συνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 11:23
Με τη συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός «εγκαινίασε» το νέο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού
|ΙΝΤΙΜΕnews/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Mητσοτάκης: Περίπου 300 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια – θα πάνε σε συνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 11:23

Οι πολίτες στις ευρωεκλογές μάς έστειλαν ένα μήνυμα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, μας είπαν σας εμπιστευόμαστε με αστερίσκο: αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, την Πέμπτη, στον Real FM, κατά την οποία κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την υπόθεση των ημερών -την υπόθεση Λύτρα– αλλά και τις επίμονες επιθέσεις κατά της χώρας από το εξωτερικό (και όχι μόνο) για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του.

Οσον αφορά την αντιπολίτευση -σε συνάρτηση με τη συζήτηση περί σύμπηξης ενιαίου μετώπου στην Κεντροαριστερά-  ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη διαπίστωση ότι  μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει μία σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά μόνο προσωπικές φιλοδοξίες και μία προσπάθεια εύκολου λαϊκισμού και τοξικότητας.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν παρουσιάζει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση παρά μόνον «κλισέ, τσιτάτα και προσωπικές φιλοδοξίες» και προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή και να παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα σε αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών. «Ελπίζω πως θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση», ανέφερε με νόημα για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι πολίτες, παρατήρησε χαρακτηριστικά,  δεν ψήφισαν Μητσοτάκη επειδή είναι ψηλός ή τους άρεσε το μαλλί μου, αλλά άκουσαν μια σοβαρή πολιτική πρόταση, αντίθετα βλέπω στην αντιπολίτευση κλισέ και τσιτάτα και προσωπικές φιλοδοξίες και περισσότερους μνηστήρες από όσους είχε η Πηνελόπη».

Κληθείς εξάλλου να τοποθετηθεί για την υπόθεση του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει στον Ποινικό Κώδικα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

«Δικαιωθήκαμε απόλυτα με την αλλαγή που δίνει τη δυνατότητα σε έναν γιατρό που διαπιστώνει σοβαρά ευρήματα ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, να καταφεύγει ο ίδιος σε εισαγγελέα και ιατροδικαστή. Έτσι αποκαλύφθηκε και η πλήρης έκταση αυτού του περιστατικού. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Απλώς αυτό έγινε γνωστό λόγω της δημοσιότητας του προσώπου», σημείωσε.

Συλλήψεις, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, γίνονται καθημερινά. Μόνο «τα στοιχεία από το ΑΤ Ομονοίας δείχνουν ότι έγιναν 216 συλλήψεις από την αρχή του χρόνου για ενδοοικογενειακή βία. Γίνεται συστηματική δουλειά».

Και στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης σε λίγη ώρα θα ανακοινώσει πρόσθετες παρεμβάσεις στη Δικονομία ώστε να είμαστε ακόμη πιο αυστηροί με τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας».

Ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης Λύτρα (ο οποίος οδεύει πλέον στην προφυλάκιση, λόγω παραβίασης των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί μετά την απολογία του για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του), ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι «δικαιώθηκε η ηγεσία του Αρείου Πάγου από την επιλογή της» να παρέμβει (με την εντολή πειθαρχικού ελέγχου για ανακρίτρια και εισαγγελέα).

Στα του Φορολογικού, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της απόφασης για το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Ηταν μία παρέμβαση -είπε- που είχαμε προεκλογικά προαναγγείλει και αν υπάρχουν αδικίες, θα διορθωθούν.

«Δεν δημεύουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων»

Οσον αφορά την έκτακτη φορολόγηση 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων το 2023, ο Πρωθυπουργός μίλησε για δίκαιη απόφαση και για κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης με πολιτική και ηθική νομιμοποίηση

«Βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 το κάναμε ήδη και το 2023, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, θεωρώ ότι είναι δίκαιη απόφαση, κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση των συντάξεών τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Δεν δημεύουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα. Στόχος να στηρίξουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», εξήγησε.

Ανίστοιχα και για τη μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ 13% σε καφέ και ταξί είπε: «Πήραμε τη σημαντική απόφαση να μονιμοποιήσουμε το μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί, γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση των ΜΜΜ δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Το ίδιο και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος για να πάει στη δουλειά του. Όσοι εισηγούνται μείωση ΦΠΑ πρέπει να μας πουν πότε θα τον αυξήσουν. Θέλω να περάσει η συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Η ακρίβεια υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή».

Τέλος στο κλίμα που πάει εκ νέου να δημιουργηθεί κατά της Ελλάδας για την αυστηρή πολιτική που ακολουθεί στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και της προστασίας των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της, με δημοσιεύματα στο εξωτερικό και καταγγελίες από τους πάντα «πρόθυμους» στο εσωτερικό για «το Λιμενικό που πετάει μωρά στη θάλασσα», ο Πρωθυπουργός ήταν και πάλι σαφής, κάνοντας λόγο για ενεργή αποτροπή των μεταναστών στις ελληνικές θάλασσες, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Οπως δε επανέλαβε, η  συνεργασία με την Τουρκία στο κομμάτι της αποτροπής λειτουργεί καλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...