261
O Kυριάκος Μητσοτάκης με τον ισπανό ομόλογο του, Πέδρο Σάντσεθ λίγο πριν από την έναρξη του άτυπου Συμβουλίου στη Γρανάδα | . REUTERS/Jon Nazca

Μητσοτάκης για Διεύρυνση ΕΕ: Αμετακίνητοι στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 14:26
O Kυριάκος Μητσοτάκης με τον ισπανό ομόλογο του, Πέδρο Σάντσεθ λίγο πριν από την έναρξη του άτυπου Συμβουλίου στη Γρανάδα
|. REUTERS/Jon Nazca

Μητσοτάκης για Διεύρυνση ΕΕ: Αμετακίνητοι στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 14:26

Στη διαδικασία Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είμαστε αμετακίνητοι στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση (συμπεριλαμβανομένων των Τιράνων) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση  για τον στρατηγικό προσανατολισμό της ΕΕ στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα.

Και στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι αντικειμενική στις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψηφίων κρατών-μελών και να μην επικρατεί η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.

«Ολοι μας έχουμε δουλειά» για το θέμα της Διεύρυνσης, δήλωσε από την πλευρά της η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την άφιξή της στη Σύνοδο της Γρανάδας.

«Φυσικά, οι υποψήφιες χώρες πρέπει να μελετήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αλλά και εμείς ως Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κάνουμε το ίδιο, θέλησε να επισημάνει η πρόεδρος της Κομισιόν, για να προσθέσει:

Η Επιτροπή «θα εργαστεί για μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για τη διεύρυνση».

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος Μακρόν θα επισκεφθεί την Αλβανία στις 16 και 17 Οκτωβρίου, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στα Τίρανα για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου, βρίσκεται ήδη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και είχε σειρά συναντήσεων με  τους ομολόγους του της  Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς επίσης με τον ευρωπαίο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρελι και τη διευθύντρια του τομέα Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Αντζελίνα Αϊχορστ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...