Τριάντα έξι ημέρες. Τόσες έχουν περάσει από το… «Μητσοτάκης γιοκ», που με τη γνωστή του οίηση είχε ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα όμως ο τούρκος πρόεδρος είναι και αυτός καλεσμένος στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη: Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν την πρώτη κοινή παρουσία τους μετά την έξαρση των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας, στο δείπνο που παραθέτει απόψε (21.30 ώρα Ελλάδος) ο ισπανός βασιλιάς Φίλιππος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Οπως είναι επόμενο, κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να υπάρξει. Συνεπώς, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν τελικά ο τούρκος πρόεδρος θα κάνει το λάθος, και μετά τη γνωστή επιμονή στο βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία, να επιτεθεί («με στοιχεία», όπως βρυχάται εσχάτως) στην Ελλάδα –σε ένα μέλος της Συμμαχίας– με τις γνωστές θεωρίες περί «Γαλάζιας Πατρίδας», «αποστρατιωτικοποιημένων νησιών» και τις άλλες φαντασιώσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση της Αθήνας είναι έτοιμη (άλλωστε έχει υπάρξει και η σχετική προεργασία-ενημέρωση των ηγετών που θα παρίστανται στη Σύνοδο) και όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μπορεί να μην πηγαίνουμε «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά», τίποτα όμως δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο.
Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και η στάση της ίδιας της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ, ως η μόνη χώρα-μέλος της Συμμαχίας που δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και παράλληλα «αντιγράφει» ρητορική (περί ζωτικού χώρου) και πρακτικές του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ερντογάν, πάντως, διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να «κάνει βήματα» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, προαναγγέλλοντας νέες αποστολές ερευνητικών, όπως το «Οruc Reis»
«Δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», δήλωσε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του και αφού σημείωσε ότι «η άσκηση Εφές 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με μια δραστηριότητα που δίνει εμπιστοσύνη στους φίλους μας και φόβο στους εχθρούς μας», πρόσθεσε:
«Λέμε για άλλη μια φορά ότι οποιαδήποτε δομή δεν σέβεται τις ανησυχίες της χώρας μας για την ασφάλεια και τους αναπτυξιακούς στόχους δεν μπορεί να επωφεληθεί με κανέναν τρόπο από τη δύναμη που έχουμε (…) Είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε δραστηριότητες, τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο, με τα 4 γεωτρητικά και τα 2 σεισμικά ερευνητικά πλοία μας, προκειμένου να βρούμε νέες πηγές».
Οσον αφορά το τουρκικό βέτο για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ο Ερντογάν, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τη σουηδή πρωθυπουργό Εύα Μαγκνταλένα Αντερσον και με τον φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο, στη Μαδρίτη, επιμένει να μιλά για υποκρισία των συνομιλητών της Τουρκίας («δείχνοντας» μεταξύ άλλων και τις ΗΠΑ). «Θα δείξουμε –είπε– στους συνομιλητές μας την υποκρισία που επιδεικνύεται σχετικά με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, το YPG και το FETO, με έγγραφα και φωτογραφικά ντοκουμέντα» και έκλεισε τις δηλώσεις του επαναλαμβάνοντας ότι η επιχείρηση (βλ. εισβολή) στη βόρεια Συρία θα γίνει.
Τα τρία σενάρια συμπεριφοράς Ερντογάν
Σύμφωνα με «Τα Νέα» και το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Φωτάκη, η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη για τρία διαφορετικά σενάρια συμπεριφοράς του τούρκου προέδρου:
Το πρώτο –και σύμφωνα με αναλυτές, λιγότερο πιθανό– σενάριο είναι ο τούρκος πρόεδρος να αναδιπλωθεί από τις αρχικές δηλώσεις, να μείνει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ και να μην κάνει αναφορά στην Ελλάδα και στις διεκδικήσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου. Κυβερνητικά στελέχη διεμήνυσαν ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι ο κ. Μητσοτάκης εκείνος που θα προκαλέσει τη συζήτηση, εξυπηρετώντας επί της ουσίας τους σκοπούς της Αγκυρας.
Το δεύτερο σενάριο είναι ο Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να συνδέσει το ζήτημα της αίτησης Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία με την ατζέντα των διεκδικήσεών του και, σε σχέση με την Ελλάδα, την αποστρατιωτικοποίηση και τα περί «τρομοκρατίας». Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε πως «η Ελλάδα ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, αποδομεί κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό». Σημείωσε δε ότι στο ΝΑΤΟ «δεν πηγαίνουμε “με το ζωνάρι λυμένο για καβγά”, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσουμε αναπάντητη και την οποιαδήποτε πρόκληση».
Το τρίτο σενάριο, το οποίο και προπαγανδίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι ο τούρκος πρόεδρος να επιχειρήσει να θέσει ανοιχτά ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, διά της απαίτησης περί αποστρατιωτικοποίησής τους, να συνεχίσει το blame game εναντίον της Αθήνας για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις, να αναπτύξει το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς και να ανοίξει την ατζέντα εναντίον της Ελλάδας, βάζοντας στο τραπέζι τόσο το Μεταναστευτικό όσο και την τρομοκρατία με εμφατικό τρόπο, όπως οι ισχυρισμοί περί «εκπαίδευσης μαχητών» στις προσφυγικές δομές και παροχής κάλυψης σε «γκιουλενιστές» και μέλη του ΡΚΚ. Σε αυτό το σενάριο που θα σημαίνει μεταφορά της όξυνσης στα ελληνοτουρκικά στο πεδίο του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι έτοιμος να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης, στηρίζοντας τις θέσεις της Αθήνας στα ντοκουμέντα των διεθνών συνθηκών, στους χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και στα στοιχεία που αποδεικνύουν εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού. Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα σημειώνει και την προσπάθεια της Τουρκίας να αξιοποιήσει την σύλληψη του έλληνα πολίτη, Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, τον οποίο κατηγορεί για «κατασκοπεία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News