Τέσσερα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία «Know your customer» από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε εκδήλωση παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το πρόγραμμα θα παράσχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι μεν υγιείς και ενήμερες, αλλά αποκλείονταν από τις τράπεζες λόγω μεγέθους.
Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μίλησε για «επαναστατικό χρηματοδοτικό εργαλείο», το οποίο όπως επεσήμανε, απέκτησε η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια και χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο της Τράπεζας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 40.000 επιχειρήσεις και στόχος, πλέον, είναι «να φτάσουμε στις 100.000».
Σε ανάρτησή του στο Twitter (δείτε τη κάτω), o υπουργός υπογραμμίζει πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η αδυναμία πρόσβασης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας είναι η αδυναμία πρόσβασης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στον Τραπεζικό Δανεισμό. Δεν μιλάμε για επιχειρήσεις που με Τραπεζικά κριτήρια δεν πρέπει να δανειοδοτηθούν αλλά για επιχειρήσεις που μπορούν να είναι συνεπείς… pic.twitter.com/IzyCGS59te
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) April 7, 2023
«Δεν μιλάμε –τονίζει– για επιχειρήσεις που με τραπεζικά κριτήρια δεν πρέπει να δανειοδοτηθούν, αλλά για επιχειρήσεις που μπορούν να είναι συνεπείς, αλλά λόγω μικρού μεγέθους οι τράπεζες δεν ασχολούνται μαζί τους, καθώς τις θεωρούν μικρούς πελάτες και άρα με μεγάλο διοικητικό βάρος».
Με το νέο εργαλείο, προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης, αλλάζει εντελώς το τοπίο και δίνεται πρόσβαση [στον τραπεζικό δανεισμό] σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Εξειδικεύοντας το πρόγραμμα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, ανέφερε ότι η πλατφόρμα «Know your customer» θα είναι διασυνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον Τειρεσία ώστε να πιστοποιεί την φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και τη φερεγγυότητα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.
Στην ίδια πλατφόρμα οι επιχειρηματίες θα υποβάλλουν σε τυποποιημένη φόρμα τα επιχειρηματικά τους σχέδια και θα δηλώνουν τις τράπεζες στις οποίες θέλουν να απευθυνθούν, ενώ θα υπάρχουν δικλείδες που θα αποσκοπούν στην ανταπόκριση των τραπεζών.
Τα προγράμματα που εντάσσονται στο «Know your customer» είναι:
-Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια με μερική επιδότηση του επιτοκίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης/μετάβασης καθώς και στην ανάπτυξη ΑΠΕ. Είναι δάνεια 80.000-8 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα, και διάρκεια 5-10 χρόνια.
-Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης 25.000-1 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα και διάρκεια 2-10 χρόνια για ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.
-Δάνεια 10.000-1,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα, διάρκεια 2-5 χρόνια με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την προστασία των θέσεων εργασίας.
-Δάνεια 50.000-10 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με εγγύηση του ταμείου κατά 80%, διάρκειας έως 10 ετών.
Βασικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις είναι ότι το τμήμα του δανείου που συγχρηματοδοτείται από την τράπεζα είναι άτοκο με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο του δανείου να είναι 40 % χαμηλότερο.
Τα τέσσερα προγράμματα θα προκηρυχθούν σε ένα μήνα, καθώς σήμερα εκδόθηκε η πρόσκληση συμμετοχής προς τις τράπεζες. Όπως διευκρίνισε η κυρία Χατζηπέτρου, η πλατφόρμα «Know your customer» θα παραμείνει εφεξής ενεργή σε όλες τις προκηρύξεις της Τράπεζας.
Στην παρουσίαση μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο πρόεδρος της HDB Γιώργος Ζαββός και ο αντιπρόεδρος Παντελής Τζωρτζάκης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News