687
Ελπιδοφόρος και Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2019. Η σχέση τους πέρασε κρίση | Dimitris Papamitsos/PM Handout/SOOC/CreativeProtagon

Μητσοτάκης – Ελπιδοφόρος: Συνάντηση θα γίνει αλλά όχι στο Ground Zero

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 09:49
Ελπιδοφόρος και Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2019. Η σχέση τους πέρασε κρίση
|Dimitris Papamitsos/PM Handout/SOOC/CreativeProtagon

Μητσοτάκης – Ελπιδοφόρος: Συνάντηση θα γίνει αλλά όχι στο Ground Zero

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 09:49

Eκτονώνεται η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις κυβέρνησης – Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετά την παρουσία του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη φιέστα του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος πριν από λίγες ώρες είχε εκφράσει ανοικτά την ενόχληση του Μαξίμου για τον κ. Ελπιδοφόρο, άφησε τελικά ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης του αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση δεν θα γίνει στο Ground Zero ή την έδρα της Αρχιεπισκοπής και θα έχει άτυπο χαρακτήρα.

«Είναι προφανές ότι και η κυβέρνηση και ο αρχιεπίσκοπος βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος την Πέμπτη είχε αποδοκιμάσει την κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Η πραγματοποίηση –τελικά– της συνάντησης Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου έρχεται μετά τη δημόσια συγγνώμη του αρχιεπισκόπου Αμερικής (εδώ), ο οποίος επιπλέον υπάκουσε στις συστάσεις και δεν παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ομογενείς προς τιμήν του Πρωθυπουργού.

«Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση (δείτε τη κάτω) που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Ως Ελληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70», ανέφερε ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, για να συμπληρώσει: «Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι’ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς. Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο. Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο.  Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτόν τον σκοπό. Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου». 

Της συγγνώμης του κ. Ελπιδοφόρου είχε προηγηθεί η πληροφόρηση, εν είδει τελεσιγράφου από την Αθήνα, ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στην προγραμματισμένη –εδώ και ημέρες– ξενάγηση από τον Αρχιεπίσκοπο στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου που ανοικοδομήθηκε στο Ground Zero, στη θέση της εκκλησίας που καταστράφηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αν και επισήμως ως αιτία της ματαίωσης αναφέρθηκε η προσθήκη στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη συνάντησης με τη διευθυντική ομάδα (editorial board) της Wall Street Journal, για πολλούς ήταν δίχως αμφιβολία μια έμπρακτη ένδειξη της δυσαρέσκειας της κυβέρνησης για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού τη Τουρκίας», στο πλάι του Ταγίπ Ερντογάν και της «μαριονέτας» του στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, Ερσίν Τατάρ. Και κατά τις ίδιες πηγές, ίσως και περισσότερο από την ίδια την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στη φιέστα του Ερντογάν, ενόχλησαν οι δικαιολογίες που προέβαλε, μετά τις πρώτες αντιδράσεις, ότι δεν γνώριζε ποιοι θα ήταν προσκεκλημένοι κλπ.

Λίγο πριν το μεσημέρι της Παρασκευής γινόταν γνωστό ότι η συνάντηση Μητσοτάκη -Ελπιδοφόρου «κλείδωσε» για τις 13.00 ώρα Νέας Υόρκης (20.00 ώρα Ελλάδος) στη έδρα του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News