634
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 00:10
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 00:10

«Εκτιμώ ότι είναι εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, άποψή μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που παίρνει γρήγορα αποφάσεις και έχω αποδείξει πως μονοκομματική κυβέρνηση δεν αποκλείει τη συμμετοχή στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους», τόνισε το βράδυ της Δευτέρας από το Λονδίνο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκλείοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Ακροδεξιά.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εφικτή την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ανέφερε ότι διαπιστώνει πρόοδο στο εν λόγω ζήτημα, ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία να μην τοποθετηθεί δημοσίως, κατά τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στη London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν. «Είναι πιθανό να εξευρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση, μπορεί να γίνει η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ταυτόχρονα να ληφθούν υπ’ όψιν οι προβληματισμοί του Βρετανικού Μουσείου. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει momentum, συνειδητά μιλώ για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι απειλές από την Τουρκία και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είναι απαράδεκτες. Εχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα δεχθούμε παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ούτε θα δεχθούμε τετελεσμένα», διεμήνυσε εξάλλου ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τον κ. Φέδερστοουν για τη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό πως η Ελλάδα έπεισε τους συμμάχους της στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι δεν διακυβεύεται μόνον η θωράκιση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά η συνολική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επέμεινε πως «η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», η οποία μπορεί να επιλυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να επιδείξει η Τουρκία καλή θέληση.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό εξωθώντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, απελπισμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται έως σήμερα, έχουμε καλέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο πνεύμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέρχεται γεωπολιτικά περισσότερο ενωμένη, ωστόσο επανέλαβε πως στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης αναζητείται ακόμα «μία ισχυρότερη ευρωπαϊκή απάντηση έναντι του ρωσικού εκβιασμού» και υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει καταθέσει εγκαίρως στον ευρωπαϊκό διάλογο την πρότασή της για την επιβολή πλαφόν στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. «Εχουμε κάνει πρόοδο και σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπεραμύνθηκε, δε, των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση. «Εχουμε πλέον την ιδιοκτησία των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προωθούμε», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι αγορές επικροτούν τις επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα θα είναι τριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρωθυπουργός διέψευσε ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα κάνει push backs στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στη δημιουργία σύγχρονων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου και επιτέθηκε σε μερίδα ξένων ΜΜΕ τα οποία, τόνισε, δεν είναι αντικειμενικά, επικαλούμενος το περιστατικό του Αυγούστου με τους 38 μετανάστες στον Εβρο, όπου τελικά, όπως είπε, δεν υπήρχε νεκρό κοριτσάκι, παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές.

Σε ερώτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως παρότι νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό του ευρωβουλευτή τότε Νίκου Ανδρουλάκη, δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί, εξ ου και παραιτήθηκαν στελέχη της κυβέρνησης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τη διάκριση ανάμεσα στις νόμιμες επισυνδέσεις και τη λειτουργία των κακόβουλων και παράνομων λογισμικών και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που εισάγει η κυβέρνηση προστίθενται φίλτρα για την προστασία των πολιτικών προσώπων και όχι μόνο.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει τη χρήση και εμπορία παράνομων λογισμικών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εκτίμησε, ακόμη, ότι το «παράνομο λογισμικό λειτουργούσε στη χώρα πριν έρθει η ΝΔ στην εξουσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...