«Επιτυχία» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το γεγονός ότι η ΕΕ κατόρθωσε «να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις γεωγραφικές ευαισθησίες ορισμένων κρατών-μελών», ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, από το βήμα της οποίας έστειλε και μηνύματα προς την Τουρκία, με φόντο την πρόσφατη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σε σχέση με τη συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (περισσότερα εδώ), ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα «το 90% του ρωσικού πετρελαίου που ερχόταν προς την Ευρώπη να σταματήσει να έρχεται», συνθήκη που «αποστερεί από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία». Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησής με τους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να τονίσει το ότι η Ελλάδα «μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας, προκειμένου να συμβάλει στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και των γειτόνων μας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου δεδομένο πως το εμπάργκο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, γνωρίζουμε πως κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος αλλά θα είναι μικρότερο για εμάς παρά για τη Ρωσία».
Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Συζητήσαμε και την πρόταση για το REPowerEU. Προφανώς και η χώρα μας θα διεκδικήσει τους περισσότερους δυνατούς πόρους και πολλά έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εκεί. Συζητήσαμε επίσης το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Είπα πως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στον υπολογισμό τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και δόθηκε η εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων και η δική μας πρόταση για επιβολή πλαφόν».
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη. Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζω πως την προηγούμενη εβδομάδα η βουλή ψήφισε την υπερφορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν και ζητήματα σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση που να εμπλέκει και τη Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο».
«Δεν θα μπω σε μία λογική πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Τούρκο πρόεδρο»
Αναφορικά με την «έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ «πως οι εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί» και ζήτησε «εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική να συζητηθεί το ζήτημα στην Τακτική Σύνοδο του Ιουνίου και να υπάρξει και ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν θα καταφύγουμε ποτέ στην όξυνση, τις προσβολές. Εχουμε την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ισχυρούς συμμάχους. Δεν θα μπω σε μία λογική πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Τούρκο πρόεδρο, θα μπορούσα πολύ εύκολα να το κάνω, αλλά δεν θα το κάνω. Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις αποδομούνται στην επιστολή που στείλαμε στα Ηνωμένα Εθνη. Είναι δυσάρεστο το γεγονός πως η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων ήταν τελείως απρόκλητο. Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως η Ελλάδα έχει συμμάχους την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα αξιοποιεί συμμαχίες της προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων».
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στον Oλαφ Σολτς: «Είχαμε μία πολύ φιλική κουβέντα με τον καγκελάριο, του εξήγησα πως δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων, ιδίως από μία χώρα που έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ο καγκελάριος αντελήφθη την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία μας απειλεί» (περισσότερα εδώ).
«Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές»
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές μέσα στο 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ήρεμο πολιτικό κλίμα, λιγότερη πόλωση και παραπέμπουν σε εποχές που έχουμε αφήσει πίσω μας». «Η τακτική του κ. Τσίπρα θα κριθεί στις επόμενες εκλογές», κατέληξε.
Live | Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. #EUCO https://t.co/Em866NKP5a
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 31, 2022
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News