447
|

Μητσοτάκης από το Κάιρο: «Πρέπει να απαγορευτεί η συλλογική τιμωρία»

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2023, 14:15

Μητσοτάκης από το Κάιρο: «Πρέπει να απαγορευτεί η συλλογική τιμωρία»

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2023, 14:15

Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα που έφερε τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στο έδαφος της Γάζας, ξεκίνησε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Σύνοδος για την Ειρήνη στο Κάιρο της Αιγύπτου, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους που προκύπτουν για την περιοχή.

«Η σύγκληση της Συνόδου είναι σωστή. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την περιοχή», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του. «Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές» πρόσθεσε για την πολεμική σύγκρουση.

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε για να διευκρινίσει ότι «η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό και δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα δύο».

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή Αρχή έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν, κάτω από βίαιες συνθήκες» είπε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

Υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας σε συμφωνία όμως με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλα, καλωσόρισε το άνοιγμα της Ράφα, για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Θα συνεισφέρουμε σε κάθε προσπάθεια για ειρήνευση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε.

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Το μέλλον που θέλουμε για αυτή την περιοχή, το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί της βάσης των δύο κρατών. Κι ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση», είπε κλείνοντας.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα II

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της «Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη» στο Κάιρο, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα II και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη αποφυγής ανθρωπιστικής κρίσης.

Όπως επεσήμαναν πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, το οποίο αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης και αποφυγής διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...