506
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στη Σόφια για την τελετή έναρξης λειτουργίας του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB. | IntimeNews

Ο Μητσοτάκης στη Σόφια: Κομβική η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων και της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 11:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/10/2022 12:48
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στη Σόφια για την τελετή έναρξης λειτουργίας του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB.
|IntimeNews

Ο Μητσοτάκης στη Σόφια: Κομβική η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων και της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 11:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/10/2022 12:48

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είχε το πρωί του Σαββάτου στη Σόφια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν την τελετή έναρξης λειτουργίας του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB.

Οι δύο ηγέτες προέβησαν σε μία συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων και ανέλυσαν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, με έμφαση τον τομέα της ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ

Στη συνάντηση των δύο ηγετών υπογραμμίστηκε η σημασία του αγωγού ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και ο ρόλος του «Νοτίου Διαδρόμου» στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της ενεργειακής «πράσινης» μετάβασης, καθώς και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Ευρώπης λόγω της θέσης της, τόσο με τις υποδομές που διαμορφώνει (Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη), όσο και με τα κοινά εγχειρήματα στα οποία συμμετέχει ως γέφυρα με την Αφρική, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου IGBΕ ενεργειακή γέφυρα που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και αλλάζει άρδην την κατάσταση στην περιοχή.

Είπε ότι η έναρξη εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB είναι μία εξαιρετική στιγμή όχι μόνο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη καθώς αυτός ο αγωγός θα αλλάξει σημαντικά την παροχή αλλά και την ασφάλεια της ενέργειας για όλους στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι στις επόμενες συνοδούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα και στις Βρυξέλλες θα υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της ενεργειακής κρίσης.

«Όπως συνέβη με την πανδημία, θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, έτσι ώστε να αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Βάζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω από τα εθνικά συμφέροντα, η Ελλάδα πάντα θα στηρίζει αυτή τη θέση και αυτές τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής επιτροπής» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Φον ντερ Λάιεν 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται επίσης στη Σόφια για τα εγκαίνια της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας με την ίδια να μιλά για «βασική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε με ανάρτησή της στο twitter: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Σόφια για τα εγκαίνια της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Αυτός ο αγωγός αλλάζει το παιχνίδι για τη Βουλγαρία. Είναι επίσης μια βασική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...