696
Τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ | European Union μέσω InTime News

Μητσοτάκης από Πράγα: Χρειάζεται τολμηρή παρέμβαση στο φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 21:17
Τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
|European Union μέσω InTime News

Μητσοτάκης από Πράγα: Χρειάζεται τολμηρή παρέμβαση στο φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 21:17

«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας».

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της», επεσήμανε ο ίδιος και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση στο ζήτημα αυτό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Ράμα, Κόστα, Πασινιάν, Κοβατσέφσκι και Οσμάνι

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης είχε πλήθος διμερών συναντήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός συνάντησε τον αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, με τους δύο άνδρες να ανταλάσσουν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και να επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως και το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων.

Συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.

Και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, κύρια θέματα συζήτησης ήταν η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πορτογάλο πρωθυπουργό για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρμένιο ομόλογό του, Νικόλ Πασινιάν, στο πλαίσιο εμβάθυνσης δεσμών με την φιλικά προσκείμενη Αρμενία.

Κατά τη συνάντηση τους οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Περαιτέρω, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Αθήνας στην επέκταση της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

«Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, όχι μόνο στα λόγια»

Νωρίτερα την Πέμπτη, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα –μια πρωτοβουλία διαλόγου της ΕΕ και των γειτόνων της– μιλώντας για «ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας».

«Είναι αυτονόητο», συνέχισε, «πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ερμηνεύεται και ως ένα μήνυμα προς την Αγκυρα, σε συνέχεια και των νέων ναυαγίων στο Αιγαίο, τα οποία μνημόνευσε:

«Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...