414
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη - Σιμονίτε | INTIMEnews

Μητσοτάκης από Λιθουανία: Οι κερδοσκόποι να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 15:00
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη - Σιμονίτε
|INTIMEnews

Μητσοτάκης από Λιθουανία: Οι κερδοσκόποι να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 15:00

«Η Ελλάδα κρατάει ανοιχτή την πόρτα στον διάλογο, αλλά κλειστή την πόρτα στις απειλές κατά της εδαφικής μας κυριαρχίας. Η Τουρκία πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να διαλέξει στρατόπεδο στον πόλεμο της Ουκρανίας σαν να μην υπάρχει σωστό ή λάθος», ενώ «αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια αναθεωρητική δύναμη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη λιθουανή ομόλογό του, Ινγκριντα Σιμονίτε, στο Βίλνιους , κατά την οποία αμφότεροι καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, καθώς και την εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Μόσχα.

Στις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στη λιθουανική πρωτεύουσα, Μητσοτάκης και Σιμονίτε εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο υπουργών ενέργειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Θα είναι αποτυχία αν οι υπουργοί Ενέργειας δεν συμφωνήσουν. Το θέμα μετά θα περάσει σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Οι λύσεις που έχουν σχεδιαστεί δίνουν απάντηση στις ανησυχίες των χωρών. Τώρα που το TTF έχει εξισορροπήσει σε ακριβά αλλά αποδεκτά επίπεδα, είναι η στιγμή να εφαρμοστεί ενας τέτοιος μηχανισμός», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας την πρωθυπουργό της Λιθουανίας που από την πρώτη στιγμή στηρίζει τις ελληνικές θέσεις.

«Η ευρωπαϊκή λύση έχει δυστυχώς καθυστερήσει . Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι κερδοσκόποι θα αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο από την ΕΕ», επανέλαβε.

Με την Ελλάδα υπάρχει κοινός τόπος ώστε η απάντηση να είναι πανευρωπαϊκή, ανέφερε από την πλευρά της η κυρία Σιμονίτε, η οποία μεταξύ άλλων έκρινε πως «είναι η σωστή συγκυρία και η σωστή στιγμή για να βρεθεί λύση».

«Η Λιθουανία -πρόσθεσε- υποστηρίζει αυτή την ιδέα από την αρχή των εντάσεων και των διακυμάνσεων στην αγορά ενέργειας. Το πλαφόν στην ενέργεια πρέπει να τεθεί σε έγκαιρο χρόνο».

Στις δηλώσεις του τέλος με τη λιθουανή ομόλογό του, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πλήρη ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», κάνοντας παράλληλα αναφορά στον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία

Η Τουρκία -είπε- υπονομεύει τη σταθερότητα και την την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμα πηγή έντασης μεταξύ δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ, ενώ στην Ουκρανία πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να διαλέξει στρατόπεδο,  σαν να μην υπάρχει σωστό ή λάθος. Πρέπει όμως να καλέσουμε χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας να ευθυγραμμιστούν με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης στη σχετική αναφορά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...