397
Ο μητροπολίτης Ιερόθεος κατά τις δηλώσεις του στην εκπομπή της Μαρίας Αναστασοπούλου | ΣΚΑΪ

Μητροπολίτης Ιερόθεος: Είναι χειρότερη η Εκκλησία από το σούπερ μάρκετ;

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2020, 09:37
Ο μητροπολίτης Ιερόθεος κατά τις δηλώσεις του στην εκπομπή της Μαρίας Αναστασοπούλου
|ΣΚΑΪ

Μητροπολίτης Ιερόθεος: Είναι χειρότερη η Εκκλησία από το σούπερ μάρκετ;

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2020, 09:37

Επάνοδο «όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και στην εκκλησιαστικότητα», αναμένει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, εν όψει των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ιερόθεος είπε μεταξύ άλλων ότι «εφόσον το πρόβλημα είναι στον συνωστισμό, εκεί θα λάβουμε όλα τα μέτρα, θα κάνουμε αυτά που μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους, δεν το γνωρίζω».

Σχολίασε ακόμη τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν σταδιακά και δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα που διατύπωσε στην επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Πρόσθεσε ότι μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης ένιωσε μια απογοήτευση. Επιπλέον, είπε: «Τελικά τι είναι γι’ αυτούς η Εκκλησία; Τι είναι η Εκκλησία; Είναι ένα… σωματείο, είναι ένα σούπερ μάρκετ; Είναι χειρότερο από το σούπερ μάρκετ, χειρότερο από το κομμωτήριο; Τι είναι η Εκκλησία; Δεν είναι ένας θείος οργανισμός ο οποίος έχει παράδοση 20 αιώνων;».

Επισήμανε ακόμη ότι  όλα αυτά τα λέει  διότι γνωρίζει ότι η απόφαση που έστειλε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον Πρωθυπουργό, «κινείται περίπου σε αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος χωρίς να θέτει θέμα πίστεως».

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η Εκκλησία έχει έτοιμο προς εφαρμογή σχέδιο για το άνοιγμα των ναών και την επιστροφή των πιστών στις ιερές ακολουθίες.

Οπως γράφει στο ρεπορτάζ του ο Μάνος Χαραλαμπάκης, επιδίωξη της Ιεράς Συνόδου είναι οι ναοί να ανοίξουν για τους πιστούς –υπό την τήρηση οδηγιών και προϋποθέσεων– από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν δηλαδή επιστρέψει μερικώς στην προ της πανδημίας κατάσταση μεγάλο μέρος του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Οι μητροπολίτες έχουν καταλήξει σε έναν πρώτο σχεδιασμό πέντε σημείων-προϋποθέσεων για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί το άνοιγμα και η επιστροφή των πιστών στις εκκλησίες. Γι’ αυτές τις προτάσεις μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιστολή που του απέστειλε την περασμένη εβδομάδα.

Οι προϋποθέσεις.

1. Οι ναοί και οι μονές θα διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των πιστών θα γίνεται με αναλογία και με τήρηση της απόστασης 2 μέτρων.

2. Οταν υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση, οι πιστοί μπορούν να παραμένουν στο προαύλιο, πάλι με τις αναγκαίες αποστάσεις και με τη χρήση μεγαφώνων.

3. Οι ναοί θα πρέπει να διασφαλίζουν να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού.

4. Στην είσοδο του ναού θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό για τους πιστούς.

5. Οι χώροι θα πρέπει να αερίζονται καλά.

Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ δεν αποκλείεται να προστεθούν και επιπλέον συστάσεις, όπως να αποφεύγεται το φίλημα εικόνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...