481
Ο Τζον Μπάρνετ είχε υποβληθεί σε βασανιστικές ανακρίσεις από τους δικηγόρους της Boeing, που, σύμφωνα με τη μητέρα του, τον είχαν ρίξει σε κατάθλιψη | CreativeProtagon / Shutterstock

Μητέρα εργαζομένου στην Boeing κατηγορεί την εταιρεία για τον θάνατό του

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2024, 13:10
Ο Τζον Μπάρνετ είχε υποβληθεί σε βασανιστικές ανακρίσεις από τους δικηγόρους της Boeing, που, σύμφωνα με τη μητέρα του, τον είχαν ρίξει σε κατάθλιψη
|CreativeProtagon / Shutterstock

Μητέρα εργαζομένου στην Boeing κατηγορεί την εταιρεία για τον θάνατό του

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2024, 13:10

Η μητέρα ενός μάρτυρα στην υπόθεση της Boeing, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από λίγες εβδομάδες, κατηγόρησε την εταιρεία για την ψυχική του κατάσταση τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του θανάτου του.

Ο Τζον Μπάρνετ, πρώην διευθυντής ποιότητας της Boeing, βρέθηκε νεκρός μέσα σε ένα φορτηγό σε χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, στις 9 Μαρτίου.

Ο 62χρονος Μπάρνετ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την Boeing το 2017, ύστερα από περισσότερες από τρεις δεκαετίες που εργαζόταν στην εταιρεία, είχε κληθεί να δώσει κατάθεση σχετικά με προβλήματα ασφάλειας που παρουσιάστηκαν, σε μήνυση κατά του κατασκευαστή αεροσκαφών. Είχε καταθέσει μία εβδομάδα πριν από τον θάνατό του και, σύμφωνα με τους Times, αναμενόταν να επιστρέψει στο δικαστήριο την ημέρα που ανακαλύφθηκε η σορός του.

Μιλώντας ανοιχτά για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του, η μητέρα του Μπάρνετ, Βίκυ Στόουκς, είπε στο CBS News ότι ο γιος της είχε υποβληθεί σε βασανιστικές ανακρίσεις από τους δικηγόρους της Boeing, που τον είχαν ρίξει σε κατάθλιψη. «Αν η διαδικασία αυτή δεν είχε διαρκέσει τόσο πολύ θα είχα ακόμα τον γιο μου, και οι γιοι μου θα είχαν τον αδελφό τους και δεν θα καθόμασταν εδώ» είπε η Στόουκς όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο που πίστευε ότι είχε παίξει η Boeing στον θάνατό του.

Πρόσθεσε ότι ο Μπάρνετ βρισκόταν υπό τρομερή πίεση την τελευταία δεκαετία της ζωής του. Κατηγόρησε την Boeing για αντίποινα εναντίον του, αφότου εκείνος εξέφρασε ανησυχίες για τις πρακτικές ασφαλείας της.

Ο Μπάρνετ είχε παραιτηθεί, είπε η Στόουκς, επειδή τον εξευτέλιζαν συνεχώς στις συναντήσεις όταν μιλούσε για ελλείψεις στο εργοστάσιό όπου εργαζόταν, στη Νότια Καρολίνα. Ο αδελφός του Μπάρνετ, Ρόντνεϊ, δήλωσε στο CBS News: «Πίστευε ότι προσπαθούσε να κάνει το σωστό. Και αυτό ήταν που τον ενοχλούσε, ότι κανείς δεν άκουγε όταν τους έλεγε τι γινόταν εκεί».

Η Boeing βρίσκεται υπό έλεγχο έπειτα από μια σειρά προβλημάτων που αφορούν τα αεροσκάφη της, τα οποία διερευνώνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, μια πτήση της Alaska Airlines χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση μετά την ανατίναξη ενός πάνελ στην καμπίνα επιβατών.

Η προκαταρκτική έρευνα για τον θάνατο του Μπάρνετ διαπίστωσε ότι πέθανε από πυροβολισμό που προκάλεσε ο ίδιος. Η οικογένειά του είπε ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα. Ο Μπάρνετ υπέβαλε μήνυση κατά της Boeing το 2021, ισχυριζόμενος ότι η βιασύνη για την παραγωγή νέων αεροσκαφών έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, κάτι που η εταιρεία έχει αρνηθεί.

Η Boeing εξέδωσε ανακοίνωση μετά τον θάνατο του Μπάρνετ. Ανέφερε ότι τα στελέχη ένιωθαν «βαθιά θλίψη» και ότι η εταιρεία σκόπευε να συνεργαστεί με όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η Boeing έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες πιέσεις τους τελευταίους μήνες από πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους για να βελτιώσει την ποιότητα κατασκευής των αεροσκαφών της. Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Πιτ Μπούτιτζετζ, πίεσε την εταιρεία να προχωρήσει σε «σοβαρές αλλαγές στα επίπεδα ασφαλείας της».

Ο Ντέιβιντ Καλχούν, πρόεδρος της Boeing, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί στο τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...