400
Μια φουσκωτή βάρκα στο σημείο όπου εντοπίστηκαν οι 38 μετανάστες σε εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Προστασίας του Πολίτη | Citizens Protection Ministry/Handout via REUTERS

Μηταράκης: Πώς ήταν «εγκλωβισμένοι» οι μετανάστες 10 μέτρα από τις ελληνικές όχθες;

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 12:24
Μια φουσκωτή βάρκα στο σημείο όπου εντοπίστηκαν οι 38 μετανάστες σε εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Προστασίας του Πολίτη
|Citizens Protection Ministry/Handout via REUTERS

Μηταράκης: Πώς ήταν «εγκλωβισμένοι» οι μετανάστες 10 μέτρα από τις ελληνικές όχθες;

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 12:24

Tα περί «εγκλωβισμού» των 38 μεταναστών σε νησίδα του Εβρου αμφισβήτησε την Τετάρτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για απάθεια της ελληνικής κυβέρνησης στην όλη υπόθεση.

«Πήγα στις ελληνικές όχθες 10 μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο, η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των όποιων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς κάποιος μπορεί να έχει “εγκλωβιστεί” σε αυτή τη νησίδα;» διερωτήθηκε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο υπουργός, διευκρίνισε πάντως ότι «πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα, εφέτος τις δεύτερες χαμηλότερες ροές».

«Η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει μια αυστηρή, άλλα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, στηριγμένη απόλυτα στο διεθνές δίκαιο» διαβεβαίωσε.

Για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο, ο κ. Μηταράκης επέμεινε ότι οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν υποδειγματικά.

«Εχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο το θέμα του Εβρου. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά –το κόμμα που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ– από τον Ιούνιο κατήγγειλε προληπτικά την Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχα καταγγείλει πάλι την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις νησίδες» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Επειδή υπάρχει ο φράχτης, καθημερινά οι Τούρκοι, οργανωμένα και εσκεμμένα, τους αφήνουν στη μέση του ποταμού για να έρθει η Ελλάδα έξω από τον φράχτη να τους πάρει και να τους φέρει μέσα στη χώρα» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Οπως ανέφερε, οι 38 μετανάστες κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν σε τούρκικες πόλεις, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τούρκικες αρχές σε δομή, μετά τους έβαλαν στην όχθη του ποταμού Εβρου από την τουρκική πλευρά και τους μετακίνησαν τρεις φορές σε διαφορά σημεία εισόδου με την απειλή βίας, μέχρι να βρουν το κενό για να μπορέσουν να μπουν σε ελληνικό έδαφος.

Για το πεντάχρονο παιδί που φέρεται να έχασε τη ζωή του, δήλωσε ότι «λένε οι ίδιοι (οι μετανάστες) ότι ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του και θάφτηκε σε τουρκικό έδαφος. Αν ισχύει ότι χάθηκε ένα παιδάκι, που δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά θεωρώ τις καταθέσεις σωστές, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Ερυθρό Σταυρό να γίνει συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές να έρθει στην Ελλάδα και να ταφεί με τις αξίες μας που ο ανθρωπισμός επιβάλλει» επισήμανε.

«Εχω ήδη ζητήσει 30 Αυγούστου ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στην ειδική μόνιμη επιτροπή δημόσιας διοίκησης, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό» τόνισε ακόμα ο Νότης Μηταράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News