417
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ | REUTERS/Yves Herman

Ο Μισέλ υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: «Καλωσήρθατε σπίτι σας»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 13:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 9/2/2023 15:34
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
|REUTERS/Yves Herman

Ο Μισέλ υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: «Καλωσήρθατε σπίτι σας»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 13:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 9/2/2023 15:34

Μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν ταξίδεψε αεροπορικώς από το Παρίσι στις Βρυξέλλες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εκφωνήσει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Καλώς ήρθατε σπίτι, καλώς ήλθατε στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καλωσορίζοντας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες τον ουκρανό πρόεδρο.

«Σας ευχαριστώ για τη στάση σας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι μιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ και επευφημούμενος από τους ευρωβουλευτές που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν για αρκετά λεπτά.

Ο Ζελένσκι με τη Ρομπέρτα Μετσόλα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, την Πέμπτη (REUTERS)

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αρχές και το θάρρος έχουν την απόλυτη πλειοψηφία» πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Εχουμε κοινή ευρωπαϊκή ιστορία», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξολοθρεύσει τον ουκρανικό και ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αμυνόμαστε ενάντια στην πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου», είπε. «Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, υπερασπιζόμαστε εσάς», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως πιστεύει ότι η χώρα του θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού βγει νικήτρια από τον πόλεμό της με τη Ρωσία. «Ερχόμαστε πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ».

Ο ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τους συμμάχους της Ουκρανίας για τη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχαν.

«Ευχαριστώ όλους που συνδράμουν την Ουκρανία με τα απαραίτητα: όπλα και πυρομαχικά, ενεργειακό εξοπλισμό και καύσιμα, χιλιάδες πράγματα που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε εν μέσω ολοκληρωτικού πολέμου», είπε.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του ουκρανού προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να εξετάσουν, γρήγορα, ως επόμενο βήμα, να παρέχουν τη στρατιωτική υποστήριξη που ζητάει η Ουκρανία.

Η ομιλία του Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έληξε με τον ύμνο της Ουκρανίας και με τον ύμνο της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, περίπου έναν χρόνο μετά την ρωσική εισβολή.

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι μετέβη στη Σύνοδο Κορυφής, όπου ευχαρίστησε τους ευρωπαίους ηγέτες για τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τους παρότρυνε να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ζητώντας μεταξύ άλλων και μαχητικά αεροσκάφη.

«Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ελεύθερη Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας για πρώτη φορά διά ζώσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε πυροβολικό, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», τόνισε και παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...