950
| REUTERS/ Sarah Meyssonnier/Pool/ CreativeProtagon

Μισέλ Μπαρνιέ, ένας πρωθυπουργός «υπό προθεσμία»

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 15:44

Μισέλ Μπαρνιέ, ένας πρωθυπουργός «υπό προθεσμία»

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 15:44

Οταν διαπραγματεύτηκε ήρεμα αλλά αποφασιστικά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έδειξε και εμπράκτως ότι προτιμά τη συναίνεση από τις πολιτικές διαμάχες. Ωστόσο, ο Μισέλ Μπαρνιέ αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη πρόκληση της πολιτικής καριέρας του ως νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, εν μέσω της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Ο 73χρονος δεξιός πολιτικός, γνωστός μεταξύ άλλων για τις πολύ συντηρητικές καπαρντίνες του, την αγάπη του για τα φύλλα υπολογισμού και τους πάντα παρόντες φακέλους ενημέρωσης που κρατάει στα χέρια του, βρίσκεται, όπως έγραψε ο Guardian, στο επίκεντρο ενός βαθιά διχασμένου πολιτικου τοπίου.

Η αριστερή συμμαχία, η οποία κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο νέο κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία, λέει ότι ο διορισμός του είναι αντιδημοκρατικός και θα πρέπει να ανατραπεί με ψήφο δυσπιστίας. Πολλοί αριστεροί υπενθυμίζουν, επίσης, ότι το 1981 καταψήφισε την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Οι ακροδεξιοί της Μαρίν Λεπέν λένε ότι θα τον κρίνουν πρώτα για το πρόγραμμά του. Ωστόσο, δύο ακροδεξιοί βουλευτές περιέγραψαν πρόσφατα τον Μπαρνιέ, τον πιο ηλικιωμένο πρωθυπουργό της Γαλλίας στη σύγχρονη Ιστορία, ως «απολίθωμα» τύπου Jurassic Park και ως έναν «γάλλο Τζο Μπάιντεν» που αλλάζει συνεχώς γνώμη.

Ενας άλλος ακροδεξιός βουλευτής είπε ότι ο Μπαρνιέ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός υπό τους Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί, έχει «βγει από τη ναφθαλίνη». Κι αυτό, έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία των γάλλων ψηφοφόρων που συμμετείχαν μαζικά στις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου επιδιώκοντας πολιτική αλλαγή, συμπλήρωσε.

Μέσα στο γενικό πλαίσιο της πολιτικής αβεβαιότητας, ήταν επείγουσα ανάγκη ο διορισμός του Μπαρνιέ, που ανακοίνωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες αδιεξόδου: ο χρόνος τελειώνει για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2025, εν μέσω φόβων για μέτρα λιτότητας και συγκρούσεων για το έλλειμμα με την ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ είναι γνωστός επί σχεδόν 50 χρόνια στη δεξιά γαλλική πολιτική ως κεντρώος, φιλελεύθερος νεο-γκωλιστής, αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα. Ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του «πατριώτη και Ευρωπαίο».

Το 2021 κατέπληξε τους πάντες, με μια απότομη στροφή προς τα δεξιά, όταν σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στο Μεταναστευτικό, ως μέρος μιας αποτυχημένης προσπάθειας να γίνει προεδρικός υποψήφιος αντί για τον Μακρόν την επόμενη χρονιά.

Εκείνη την εποχή, ο Μπαρνιέ ισχυρίστηκε ότι η άναρχη μετανάστευση από χώρες εκτός ΕΕ αποδυνάμωσε την αίσθηση της ταυτότητας της Γαλλίας. 

Θυμώνοντας πολλούς στις Βρυξέλλες, ζήτησε ένα γαλλικό μορατόριουμ τριών έως πέντε ετών για τους μη Ευρωπαίους μετανάστες, βάσει του οποίου θα απαγορευόταν ακόμη και η έλευση μελών των οικογενειών όσων ήδη ζούσαν νόμιμα στη Γαλλία.

Συνολικά, ωστόσο, οι πολιτικές απόψεις του Μπαρνιέ πλησιάζουν τη στάση του Μακρόν υπέρ της επιχειρηματικότητας και υπέρ της Ευρώπης. Ο Μακρόν ήθελε έναν πρωθυπουργό που δεν θα προσπαθούσε να αναιρέσει τα αμφιλεγόμενα μέτρα που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ιδίως την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης που εξόργισε την Αριστερά. Ο πρόεδρος ήθελε επίσης να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση ο σκληροπυρηνικός νόμος της Γαλλίας για τη μετανάστευση.

Ο Μπαρνιέ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ήθελε να επιστρέψει σε ηγετικό ρόλο στη γαλλική πολιτική. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, το 2020, είπε ότι «συνειδητοποίησε την παραμονή των Χριστουγέννων ότι του έλειπε η Γαλλία και ήθελε να είναι χρήσιμος στη γαλλική πολιτική». «Δεν υπήρξα ποτέ τεχνοκράτης. Πάντα ήμουν πολιτικός», είχε πει ο Μπαρνιέ όταν προσπάθησε να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου για την προεδρία, με το του συντηρητικό κόμμα των Ραπουμπλικάνων.

Γεννημένος σε ένα προάστιο της Γκρενόμπλ, φανατικός ορειβάτης και πεζοπόρος στις κοντινές Αλπεις, ο Μπαρνιέ ξεκίνησε να χτίζει την καριέρα του στην τοπική κοινωνία. Του αρέσουν οι βόλτες σε αρχαία δάση και λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους κορυφαίους πολιτικούς να «αγαπούν τα δέντρα». Το γραφείο του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοσμούσε μια φωτογραφία του από την εποχή που μετείχε στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. Η φωτογραφία αυτή τού χάρισε το παρατσούκλι που χρησιμοποιούν συχνά οι Γάλλοι για αυτόν: εκπαιδευτής του σκι.

Εκλέχθηκε πρώτη φορά σε ηλικία 22 ετών, τοπικός σύμβουλος στη Σαβοΐα, και εισήλθε στο κοινοβούλιο σε ηλικία μόλις 27 ετών το 1978. Υπηρέτησε τέσσερις φορές ως υπουργός και δύο φορές ως επίτροπος της ΕΕ. Ως επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, διαπραγματεύτηκε μια εκτενή νέα ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά το παγκόσμιο κραχ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που δεν ήταν πολύ δημοφιλή στο City του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ήταν πιθανώς περισσότερο γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά στη Γαλλία. Βρετανοί επιχειρηματίες και πολιτικοί που ήταν υπέρ της αποχώρησης, προσπάθησαν συχνά να τον δελεάσουν με φαγητό· ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος για το Brexit υπουργός στην κυβέρνηση Μέι, του πρόσφερε ένα πλούσιο γεύμα με αρνί Ουαλίας στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2017 και αργότερα βοδινό γουέλινγκτον σε ένα γεύμα στις Βρυξέλλες. Αλλά ο Μπαρνιέ είναι γνωστό στις Βρυξέλλες ότι τρώει μόνο ψάρια για μεσημεριανό, συχνά με σπανάκι.

Ο Μπαρνιέ, αν και θεωρείται συμβατός με τον Μακρόν, έχει επικρίνει τον πρόεδρο τα τελευταία χρόνια, αμφισβητώντας την απόφασή του να προκηρύξει «ριψοκίνδυνες» πρόωρες εκλογές και αποκαλώντας τον τρόπο διαχείρισης της χώρας «μοναχικό» και «αλαζονικό». Το 2022, όταν οι κεντρώοι του Μακρόν έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο, αλλά παρέμειναν η μεγαλύτερη δύναμη, ο Μπαρνιέ είπε ότι ο «μακρονισμός» βρισκόταν στο λυκόφως του.

Το 2022, μετά την επανεκλογή του Μακρόν, ο Μπαρνιέ κάλεσε τους κεντρώους να «περάσουν από την κουλτούρα της αλαζονείας σε μια νοοτροπία συμβιβασμού».

Τώρα, σε ένα κοινοβούλιο που χωρίζεται σε τρεις αντιμαχόμενες ομάδες –της Αριστεράς, του Κέντρου και της Ακροδεξιάς– ο Μπαρνιέ καλείται να δείξει στην πράξη πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο συμβιβασμός. Κάποιες ομάδες στο κοινοβούλιο θα μπορούσαν να καταθέσουν ψήφο δυσπιστίας και το κοινοβούλιο θα μπορούσε να διαλυθεί ξανά σε λιγότερο από έναν χρόνο, φέρνοντας τη Γαλλία ξανά στις κάλπες. 

Οπως παρατηρούσε συχνά ο ίδιος ο Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Brexit, το ρολόι μετράει αντίστροφα και ο χρόνος τελειώνει. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...