Δεν είναι κάτι που βλέπεις κάθε ημέρα, για αυτό και είναι αξιοσημείωτο. Δείχνει κιόλας τη βαθιά διαλεκτική σχέση που συνδέει τα παντελώς ασύνδετα μεταξύ τους, που ενώνει εκ νέου τα απολύτως διαχωρισθέντα: την ήρα με το σιτάρι, τα καταστήματα περιποίησης νυχιών με την επανάσταση, τα κομμωτήρια με τα Καλάσνικοφ, τις δαντελένιες κιλότες με τις σκελέες, τις πασαρέλες με τη σκληρή επιβίωση στα αντάρτικα λημέρια.
Η είδηση έρχεται από τη μακρινή Μιανμάρ, η οποία παλαιότερα ονομαζόταν Βιρμανία ή και Μπούρμα. Τα ονόματα που τόσο εύκολα αλλάζουν σε αυτήν τη χώρα σε προϊδεάζουν κάπως για τις μεταμορφώσεις που «σηκώνει» το κλίμα της περιοχής.
Οι άνθρωποι εκεί δεν μετονομάζονται όπως το κράτος τους βέβαια, όμως το πολίτευμά του με ένα πραξικόπημα μπορεί να μεταβληθεί από τη μια στιγμή στην άλλη σε αιμοσταγή δικτατορία. Αυτό συμβαίνει σήμερα και συνιστά σημαντική εκτροπή, τέτοια που ακόμη και τα μοντέλα δεν διστάζουν να αρπάξουν το τουφέκι, να βγουν στο βουνό και να γίνουν «Τσε Γκεβάρα».
Δεν είναι ανέκδοτο: η Χταρ Χτετ Χτετ υπήρξε «μις» σε καλλιστεία, όμως από τη στιγμή που οι κολονέλοι σχημάτισαν τη χούντα τους, το όμορφο κορίτσι έγινε όμορφη αντάρτισσα. Εφυγε από το σπίτι της στη Γιανγκόν που κάποτε λεγόταν Ραγκούν (είπαμε για τα ονόματα…) και πλέον ζει βαθιά στο τροπικό δάσος, σε μία καλύβα που στερεώνεται σε πασσάλους και υψώνεται μερικά μέτρα πάνω από τα βαλτόνερα! «Τώρα παλεύω για τη Βιρμανία» λέει μέσα από τα βάθη της ζούγκλας.
Τσιτάτο του ιστορικού Τσε, το οποίο δεν ευτύχησε να δικαιωθεί στη Βολιβία, βγαίνει από τα χείλη τής Χταρ, απ’ όπου βέβαια δεν κρέμεται κανένα σιγκαρίλο: «Η επανάσταση δεν είναι ένα μήλο που πέφτει όταν ωριμάζει, πρέπει εσύ να το κάνεις να πέσει». Η Corriere della Sera έχει θαμπωθεί από αυτό το κορίτσι.
Η κοπέλα έκανε το εκπληκτικό βήμα που της άλλαζε τη ζωή εκατό ημέρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος – χρόνος αρκετός για να φιμώσει όσους βιαστούν να πουν ότι η Χταρ φέρθηκε επιπόλαια, ότι έλαβε μία απόφαση εν θερμώ. Αντιθέτως, πρόλαβε να δει τη Νομπελίστρια Αούνγκ Σαν Σούου Κουγί, που ήταν η νικήτρια των τελευταίων εκλογών, να φυλακίζεται μαζί με όλους τους συνεργάτες της. Πρόλαβε να δει και τον «ανώνυμο» λαό να συγκρούεται στους δρόμους με την αστυνομία και με τον στρατό και να πενθεί τα πολλά θύματά του από την ωμή καταστολή.
Η 32 ετών Χταρ εγκατέλειψε μια σχετικά άνετη ζωή για να υπερασπιστεί την πατρίδα της από τον εσωτερικό εχθρό. Τώρα και μέσω των σόσιαλ μίντια προπαγανδίζει την αντίσταση στο νέο καθεστώς: «Η επανάσταση θα είναι επιτυχής αν όλοι συμβάλουν. Δεν έχει σημασία αν κρατάτε τουφέκι, στυλό, αν χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο ή αν απλώς δωρίζετε ποσά υπέρ του δημοκρατικού κινήματος. Κάθε χειρονομία είναι χρήσιμη για τον σκοπό μας».
Ως μοντέλο είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της σε καλλιστεία που είχαν γίνει στην Ταϊλάνδη το 2013, και εν συνεχεία ασχολήθηκε με διαφημίσεις, με την τηλεόραση κ.λπ. Τελευταία εργασία της ήταν η επαγγελματική γυμναστική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News