Μήπως το εφιαλτικό σενάριο είναι η ανατροπή του Πούτιν;
Μήπως το εφιαλτικό σενάριο είναι η ανατροπή του Πούτιν;
Ο Πούτιν «πέρασε το στρες τεστ» έγραψε ο Πάολο Βαλεντίνο της Corriere della Sera, κάνοντας τη σούμα της «αποτυχημένης πρόκλησης του Πριγκόζιν». Ετσι, «παραμένει στην εξουσία, τουλάχιστον προς το παρόν». Τι αποδείχθηκε από την όλη υπόθεση; Πως «ήταν απατηλή η ελπίδα ότι το σύστημα της μαφίας του –διότι περί αυτού πρόκειται– θα καταστραφεί από τις διαμάχες των φατριών». Τι άλλο αποδείχθηκε λανθασμένη εκτίμηση; «Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει όπου να ‘ναι».
Κατόπιν, ο αρθρογράφος καταπιάστηκε με την υποθετική διαδοχή του Πούτιν, ρίχνοντας στο τραπέζι ένα όνομα που τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε κυρίως για τη θέση του Σοϊγκού στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σε περίπτωση αποπομπής του. Αναρωτήθηκε «τι γνωρίζουμε για τον Αλεξέι Ντιούμιν, πέραν του ότι ήταν σωματοφύλακας και ενορχηστρωτής της προσάρτησης της Κριμαίας». Η απάντηση που εμμέσως έδωσε ήταν ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα. Και διευκρίνισε, ώστε να γίνει κατανοητό το νόημα: «Ειδικά οι ΗΠΑ, οι οποίες αγωνιούν για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων».
Ετσι κατέληξε στην απόφανση, αρκετά παράδοξη εκ πρώτης όψεως, ότι «το ρωσικό εσωτερικό πρόβλημα» (η διαμάχη των φατριών) πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποστασιοποίηση από τους Δυτικούς, να μην αποτελέσει μέρος των «στρατηγικών επιδιώξεών μας». Εγραψε επί λέξει: «Τυχόν αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, με ανατροπή του ‘‘τσάρου’’, μπορεί να καταστεί τόσο εφιαλτική όσο και η ρωσική νίκη στην Ουκρανία».
Παραδέχθηκε, λοιπόν, ότι «η κατάσταση των πραγμάτων στη Μόσχα και η εξέλιξη του πολέμου αλληλοεπηρεάζονται», έστω και «σε περιορισμένο βαθμό». Και το άδηλο μέλλον της ρωσικής εξουσίας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. «Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είπε ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει 400.000 άνδρες στο πεδίο, σχεδόν διπλάσιους από όσους διέθετε όταν ξεκίνησε η επίθεση».
Ο Βαλεντίνο ανέφερε ότι «ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε πως το αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης θα έχει αντίκτυπο σε όλα όσα κάνουμε απέναντι στην Ουκρανία – στη χρηματοδότηση, στη στρατιωτική και στην πολιτική υποστήριξη, στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις». Και εκτίμησε ότι «το σημερινό αδιέξοδο μπορεί να συνεχιστεί επί μήνες».
Ο μεγάλος κύκλος στη θεματική του αρθρογράφου έκλεισε με επιστροφή στην αφετηριακή σκέψη: «Ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη η συνέχιση της πλήρους στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία εκ μέρους των Δυτικών συμμάχων, πρωτίστως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για όσο διάστημα είναι τούτο απαραίτητο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News